söndag 17 juni 2012

Tonys läroår


Tonys läroår
av Agnes von Krusenstjerna

"Tonys läroår" är den andra av Agnes von Krusenstjernas böcker om Tony Hastfehr. Den förra boken handlade om hennes barndom, nu är Tony i de övre tonåren. Hon och hennes far flyttar från den norrländska staden till Stockholm, där Tony har många släktingar både på pappans sida, släkten Hastfehr, och på mammans, släkten Ruthven. En faster, som Tony inte känner så väl sedan tidigare och inte blir särskilt förtjust i, tar på sig ansvaret för att få ut henne i sällskapslivet. Tony har sorg och nöjen anses olämpliga, men en bibelstudiegrupp för religiösa flickor från fina familjer passar utmärkt för Tony, tycker fastern. Samtidigt försöker andra släktingar påverka henne i andra riktningar. Så småningom tycker Tony själv att hon inte passar in i gruppen längre, men då tycker fastern att det passar bra att föra in henne i en dansklubb i stället. Så Tony får uppleva en del olika miljöer och möter flera typer av ungdomar att inte passa in bland. Men hon får också nya vänner.

I bakgrunden är dock alltid ett hot närvarande. Tonys mor var allvarligt psykiskt sjuk och det går i släkten. Flera av hennes släktingar uppvisar i olika hög grad symtom på att ha ärvt sjukdomen, och det verkar inte bättre än att Tony själv är en av de som har anlag för att drabbas.

Jag tycker om de här böckerna, även om jag inte riktigt kan säga bestämt vad det är jag gillar med dem. Att de fortfarande går att läsa trots att de är närmare 90 år kanske. Förresten får man en mer exakt tidsangivelse på när böckerna faktiskt utspelar sig nu. Tony är nämligen ungefär tjugo år när första världskriget bryter ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar