lördag 16 juni 2012

Jag var barn till överlevande från Förintelsen


Jag var barn till överlevande från Förintelsen
av Bernice Eisenstein

Bernice Eisenstein är född i Kanada år 1949. Hennes föräldrar var europeiska judar, som båda hade suttit fängslade i koncentrationsläger under kriget. Men det pratade man inte så mycket om. Samtidigt så var detta ju under Eisensteins barndom en händelse som inte låg långt tillbaka i tiden. Man kan ju också säga att orsaken till att hennes föräldrar ens hade träffat varandra var Förintelsen. Och alla deras vänner i Kanada var andra europeiska judar som hade upplevt samma sak, bland annat Eisensteins moster, mormor, morfar och farbror.

Själv blir hon som besatt av allt som har med Förintelsen att göra. Böcker och filmer. Kanske kan det göra att hon förstår sina föräldrar bättre. För det verkar vara ganska speciellt att vara barn till någon som överlevde Förintelsen. Jag kommer att tänka på den andra (?) av Art Spiegelmans Maus-böcker, där han berättar om hur det var att vara barn till sin pappa. Eisenstein berättar om sin familj och föräldrarnas vänner, om barndomsminnen och resor till Europas koncentrationsläger och om hur de båda språk som talades hemma (jiddisch och engelska) blandades med varandra.

"Jag var barn till överlevande från förintelsen" är, trots att det ges ut på Epix, inte direkt ett seriealbum. Det är mer en bok med illustrationer, varav ett fåtal är som seriesidor. Jag gillar bilderna mycket. De gör verkligen texten ännu mer personlig.

2 kommentarer:

  1. Høres ut som en flott bok:) Takk for anmeldelsen og ha en herlig helg videre:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det var en bra bok, tyckte jag.

      Radera