torsdag 28 juni 2012

The Facts in the Case of the Departure of Miss Finch


The Facts in the Case of the Departure of Miss Finch
av Neil Gaiman
Illustrerad av Michael Zulli

"The Facts in the Departure of Miss Finch" är egentligen en "vanlig" novell, alltså i vanlig textform. Den finns med i Gaimans novellsamling "Fragile Things" (eller i "Smoke and Mirrors", det beror på vilken upplaga man har). Men precis som med en del andra av Gaimans noveller så har den även omarbetats till seriealbum av en tecknare. Den här är det Michael Zulli som har gjort.

Jag kom inte ihåg novellen särskilt väl, bara att det var den där Neil Gaiman själv, Jonathan Ross och Jane Goldman är tre av de viktigaste personerna. De tre samt en bekant som de har blivit pådyvlade och måste försöka underhålla går på någon sorts nycirkusföreställning (?) i några underjordiska lokaler i London. Miss Finch, som inte är den fjärde personens riktiga namn, är väldigt irriterande och verkar ogilla det mesta. Fast just den här föreställningen är det ingen av dem som har något särskilt nöje av, verkar det som. Men så händer något märkligt. (Så klart, kanske man kan säga.)

De här seriealbumen är inte omistliga, men det var ändå kul att se cirkusföreställningen i bild. Men i första hand skulle jag rekommendera att man läser novellsamlingen. Det här är nog inte den bästa av novellerna (som sagt, jag kommer inte riktigt ihåg) men jag tycker ändå om det där märkliga som händer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar