lördag 19 juni 2010

Charlotte Isabel Hansen


Charlotte Isabel Hansen
av Tore Renberg

"Charlotte Isabel Hansen" är den tredje boken om Jarle Klepp, som man tidigare har kunnat läsa om i "Mannen som elsket Yngve" och "Kompani Orheim". Nu är det 90-tal och Jarle studerar litteraturvetenskap på universitetet i Bergen. Han anses mycket lovande och går väldigt upp i det akademiska. Hans mamma kan nog uppleva honom som lite väl pretentiös, kan man ana sig till. Jarle har ju ett mycket gott förhållande till sin mamma, men det är inte alltid han lyssnar på henne.

Så händer något helt oväntat. Jarle får reda på att han har en sjuårig dotter. Han har bara ganska svaga minnen av dotterns mor, och nu ger hon plötsligt besked om att hon förväntar sig att Jarle tar hand om flickan i en vecka medan hon själv åker på solsemester. Och han har inte så mycket att välja på. Det är bara att hämta dottern på flygplatsen. Han har inte ens träffat henne tidigare. Och han har inte berättat för någon annan att han är pappa. Och han vet inte riktigt vad barn gillar, och han har inte förberett nåt särskilt. Han vill bara att veckan ska ta slut. Men så lätt går det förstås inte.

Stackars Jarle, nu försätter han sig själv i en situation som han inte riktigt kan klara av med värdigheten i behåll. Det kan kännas igen från "Mannen som elsket Yngve". Men så är han ju lite pompös också, och då är det väl lätt hänt. Men trots att han har sina fel så är han ändå sympatisk. Och trots alla sina mörka partier så är "Charlotte Isabel Hansen" en gullig berättelse.

Många av efternamnen i boken känns lite märkliga. Inte Hansen förstås, det verkar vara valt för att det är så vanligt och intetsägande som möjligt. Jarle gör en ganska stor grej av det. (Han skriver någon avhandling om personnamn hos Proust.) Men de andra ... Jag misstänker att alla efternamnen är ortsnamn. Vi har t. ex. den svenske litteraturprofessorn Robert Göteborg. Göteborg är inte ett vanligt svenskt efternamn.

Det ser ut som om boken ska bli film, precis som "Mannen som elsket Yngve". Men filmen ska heta Jeg reiser alene.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar