lördag 19 juni 2010

Processen


Processen
av Franz Kafka

För två veckor sedan var jag i Prag och inför den resan var jag förstås "tvungen" att läsa något av Kafka! Särskilt som jag har haft den här boken, med både "Processen" och "Slottet" i, i min SUB i flera år. Jag läste bara "Processen" nu. "Slottet" får vänta till en annan gång.

Josef K. blir anklagad för ett brott som han inte vet om han har begått. Han tror inte det, men han får å andra sidan aldrig reda på vad anklagelsen gäller. Det är inte heller det normala rättsväsendet som fallet behandlas i, utan en märklig domstol som har sina salar i halvt gömda och ibland tillfälliga utrymmen runt om i staden. Folk verkar ändå känna till den här hemliga domstolen, eller kanske inte, och tycks tillmäta den mycket större betydelse än vad stackars Josef K. gör till en början.

Jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig, men det här var inte riktigt vad jag förväntade mig ändå, och det är svårt att säga om jag tyckte att boken var bra eller inte. Märklig, men ändå inte särskilt svår att läsa. Texten i sig var inte så invecklad, men eftersom handlingen var så absurd och nästan drömlik så var det inte så enkelt att hänga med i alla fall. Det med en dröm är nog det som passar bäst in för att beskriva den. Och lite "Alice i Underlandet"-känsla faktiskt, fast i en helt annan genre. I vilket fall som helst så känns det väldigt bra att ha läst den. Det är ju en sån där bok som folk gärna använder som någon sorts liknelse, kanske utan att ha läst den själva. Man ska helt enkelt ha koll på den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar