onsdag 28 september 2005

Mannen som elsket Yngve


Mannen som elsket Yngve
av Tore Renberg

Det är 1990. Jarle Klepp är en helt vanlig (fast han tycker inte det) gymnasiekille i Stavanger. Han har klara åsikter om allt, gillar musik som inte så många andra gillar, ligger politiskt väldigt på vänsterkanten, spelar i ett band tillsammans med bäste kompisen Helge (som är ännu mer radikal), har varit ihop med Katrine i fem månader, bor med sin mamma och försöker träffa sin pappa så lite som möjligt.

Så börjar Yngve på skolan. Han är en tråkig typ som Jarle under normala omständigheter skulle struntat fullständigt i. Fast nu blir han istället förälskad i Yngve. Nu låter det som om det är en sån där bok där en tonårspojke upptäcker att han är bög och vad ska folk säga etc. etc. fast det är det inte. Det boken handlar om är en förälskelse och de kanske inte helt genomtänkta saker den får Jarle att göra. Det dröjer inte länge förrän hans liv är enormt tilltrasslat. Han ljuger för sin mamma. Han ljuger för sina kompisar och sin flickvän. Allt för att få tillfälle att träffa Yngve. Det är klart att Jarle inte kan klara sig ur detta utan vidare.

Dessutom händer det ju förstås en massa som inte har med Yngve att göra. Och det är ett tidsdokument över 1990, ett år som jag upplevde på ett annat sätt än Jarle eftersom jag fortfarande var ett barn då. En bra bok. Såg att det nyligen har kommit ut en bok som handlar om Jarles barndom och om hans föräldrar (där kan det nog finnas en del att berätta), "Kompani Orheim". Hoppas biblioteket tar in den också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar