lördag 9 januari 2010

Bra gissat, Lotta!


Bra gissat, Lotta!
av Merri Vik

Det är många författare i den här boken. Det hela börjar med att den entusiastiske Mick Tronning börjar i Lottas klass. Hon tycker inte alls om honom från början, men vi som har läst böckerna förr och i lite vilken ordning som helst vet ju att de kommer att bli vänner snart. Mick drar i alla fall igång en teaterförening på skolan och deras första pjäs ska bli ett stycke av Lenni Andersson, en författare som Mick känner. Lenni är också en av alla dessa personer som kommer dyka upp i massor av böcker. En väldigt finkulturell kille som skriver poesi och i det här fallet en obegriplig pjäs. Lotta och Giggi har småroller, men Lottas syster Malin får en större roll. Men alla tre inser att Lenni verkligen inte borde ha fått bestämma scenkostymer, för Malin ser helt förfärlig ut i sin.

Den andra författaren är såklart farbror Urban, deckarförfattaren Pierre Vasseur. Som vanligt när han är med i böckerna så lyckas han försvinna och det är Lotta som får försöka lösa gåtan med vart han har tagit vägen den här gången också.

Kul att läsa om hur Mick och Lenni dyker upp för första gången, och det finns flera roliga scener. Detta är också en av böckerna som jag inte kommer ihåg från när jag var yngre och som jag antagligen aldrig läste då.

Lotta-böckerna:
1. "Det är Lotta, förstås!"
2. "Ja, se Lotta!"
3. "Lotta är sig lik"
4. "Skärp dig, Lotta!"
5. "Lotta slår till"
6. "Fara på taket, Lotta!"
7. "Vilken skiva, Lotta!"
8. "Skriv upp det, Lotta!"
9. "Rena snurren, Lotta!"
10. "Se dig för, Lotta!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar