söndag 17 januari 2010

Trälarnas döttrar, Trälarnas kamp



Trälarnas döttrar
Trälarnas kamp
av Sven Wernström

"Trälarnas döttrar" är fortsättningen på "Trälarna" och ""Trälarnas söner". De böckerna innehöll en novell från varje århundrade från 1000-talet till 1700-talet, och nu är det 1800- och 1900-talen som står på tur. Som titeln kanske avslöjar så är det kvinnliga huvudpersoner i båda novellerna. Det handlar så klart inte om riktiga trälar längre, även om det kanske inte verkar vara så långt ifrån när pigan Kristin, huvudpersonen i 1800-talsnovellen, försöker sätta sig in i arbetslagstiftningen från den tiden. I princip sett så har hon som tjänstefolk inga rättigheter gentemot sin arbetsgivare, trots att hon bara är anställd för att han hade tröttnat på att förgripa sig på de andra pigorna och ville ha någon yngre.

Den andra novellen handlar om det oroliga läget i Sverige 1917, när socialister inspirerades av den ryska revolutionen och matbristen i landet ledde till kravaller i en rad olika städer, bl.a. i Norrköping, där alla berättelserna i Trälarna-serien utspelar sig. "Trälarnas döttrar" är den hittills mest uppenbart socialistiska av böckerna i serien, och då är det här böcker där författaren inte direkt drar sig för att föra fram sina politiska åsikter.

I "Trälarnas kamp" börjar man om nästan från början igen. Novellerna här utspelar sig på 1100- till 1300-talet. Allihop är mer eller mindre direkta fortsättningar på novellerna från motsvarande århundraden i "Trälarna". Det gillade jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar