onsdag 6 januari 2010

Kurtby


Kurtby
av Erlend Loe

"Kurtby" är nästan raka motsatsen till "Amish", som jag läste bara ett par dagar tidigare. Båda handlar om religiösa grupper med en speciell livsstil. "Amish" är initierad, seriös och respektfull, men det kan man väl inte direkt beskylla Erlend Loe för att vara i sin "Kurtby", den femte boken om Kurt och hans familj.

Kurt är som vanligt barnslig, ganska fördomsfull och inte särskilt öppen för nya idéer. Man kan ändå känna igen honom från verkligheten, fast vanligt folk brukar vara lite mer nedtonade. Kurts yngste son Bud har en del religiösa funderingar, men religion är bara trams enligt Kurt. Men på väg till Finland och Mumindalen så kör familjen vilse i Sverige och hamnar i Kurtby, som helt domineras av Pingpongkyrkan. Folket i Pingpongkyrkan är deppiga för att deras älskade Pastor Astor har hamnat i fängelse och dött. Men när Kurt dyker upp så hyller de honom som sin nya pastor, och Kurt, han blir frälst.

Men Kurts familj trivs inte alls i Kurtby och Pingpongkyrkan. Men här håller alla koll på alla, och det gäller att rätta sig i ledet. Pingpongkyrkan styrs med järnhand av Kirsti Brud, men det låtsas hon inte om eftersom kvinnor inte ska hålla på och styra saker utan bara vara hemma och virka äggkoppsunderlägg.

Aningen inspirerad av Knutbyhändelserna ja. Ganska rolig, men det är kanske inte så lätt att driva med Knutby genom överdrifter. Det klarade vissa av medlemmarna i den där församlingen i Knutby så bra själva. Eller om det var kvällstidningarna. Loe har förresten inte med själva mordet, annat än i ett par (i och för sig ganska grova) antydningar av Kirsti Brud till Kurts fru om vad som kan hända om man inte sköter sig som pastorsfru. Mycket skulle i stället kunna passa in på många religiösa sekter. Egentligen handlar boken om farorna med religiös fanatism, snarare än just Knutbyhändelserna. Lite tungt för en barnbok kanske, men den är knappast tänkt för väldigt små barn. Mellanstadiet och uppåt kanske. Alla som har hunnit utveckla den här typen av humor.

Detta var förresten en av böckerna som jag fick julklapp. Jag fick även Kurtfilmen, Kurt blir grusom. Det ska bli roligt att se den. :)


Tidigare böcker om Kurt:
- "Kurt3" (innehåller "Kurt og fisken", "Kurt blir grusom" och "Kurt, quo vadis?")
- "Kurt koker hodet"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar