söndag 21 september 2003

Under bordet


Under bordet
av Heidi Linde

Jag läste om den här boken någonstans och tyckte att den verkade bra. Så såg jag den i den norska hyllan på biblioteket och lånade den. (Den finns inte på svenska. Inte än i alla fall.) Kan bara inte komma på var jag läste om den. Trodde att det var hos Wixit, men jag kan inte hitta något om den i hennes arkiv så det var väl inte det.

Jenny delar bostad med Sara och Trond. Det är shopping tillsammans med Sara och "musikskola" tillsammans med Trond, och fester och busrigning (på svenska!) för att hjälpa Trond få kontakt med tjejen som han är förälskad i. Jenny har hoppat av sina medicinstudier för ett bra tag sedan, men har inte sagt något till sina föräldrar än. De är så stolta över sin dotter som ska bli läkare. Överhuvudtaget ljuger Jenny väldigt mycket. Ibland är det en lek. Hon kan hitta på historier om folk hon ser på stan. Andra gånger är det för att skapa spänning, eller för att undvika obehag, som det där med medicinstudierna. Dessutom låtsas hon komma överens med sin kusin Cecilie, som har ett så trevligt och perfekt liv och är lärare och just har köpt lägenhet tillsammans med Torstein och snart ska de gifta sig också. Det är bara Jenny som vet hurdan Cecilie egentligen är.

På en fest träffar Jenny en kille med bruna ögon. Jenny blir (så klart) förälskad, men hon vågar inte göra något åt det mer än hon vågar berätta för mamma och pappa att hon aldrig tänker bli läkare.

Väldigt bra bok. Det är lätt att känna igen sig i Jennys vilsenhet, samtidigt som hennes lögnhistorier och deras följder kan bli mycket roliga. Så är det de mörka barndomsminnena från när Jennys och Cecilies familjer tillbringade somrarna tillsammans. Framåt slutet är det ett osannolikt sammanträffande som irriterar mig, men det förstör inte boken för mig i alla fall. Tur det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar