onsdag 10 september 2003

Dem oss skyldiga äro


Dem oss skyldiga äro
av Cilla Naumann

Tomas och Katrin och deras två små döttrar flyttar till Sydamerika för att Tomas ska arbeta med bistånd. De är unga och idealistiska, men för Katrin blir det svårt att komma till ett nytt land. Allt är så annorlunda, och hon har tjänstefolk och på grund av Tomas jobb tvingas hon att gå på fina tillställningar. Till slut tar hushållerskan med henne till en präst som verkar bland stadens fattiga, och Katrin blir engagerad i att hjälpa till.

Femton år senare återvänder de till Sverige. Familjen är då utökad med adopterade tvillingpojkar. Men den här gången blir omställningen till ett nytt land ännu svårare.

Döttrarna har inga minnen från Sverige. För dem är det inte alls hemma. Och det har hänt saker som har fått Katrin att ifrågasätta nyttan med vistelsen i Sydamerika. De ville ju bara göra gott, men de yttersta konsekvenserna av sina handlingar kunde de inte förutse och det är inte alls säkert att de faktiskt gjorde gott. Kanske har de bara gjort skada.

Jag tyckte om den här boken. Välskriven. Välkomponerad. Den är inte skriven i kronologisk följd, utan man anar mer och mer hur saker hänger ihop innan man får veta. Och en av de värsta skadorna Katrin tillfogade någon annan anar hon inte ens. Hon tror att hon har gjort något bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar