tisdag 23 september 2003

Boken till dig


Boken till dig
av Kerstin Thorvall

För ett tag sedan läste jag Linda Skugges "Lilla ångestboken" och funderade över om det var en nutida variant av "Boken till dig" (som kom ut 1959). Jag hade inte läst "Boken till dig" då, men så hittade jag den bland de sista resterna från bokrean (den kom nämligen ut på nytt för ett par år sedan) för bara 30 kronor. Jag älskar att läsa böcker om hur det var förr i tiden, men som är skrivna för länge sedan och alltså handlar om nutid... fast det har gått ett bra tag sedan den nutiden. Den här boken består av goda råd till tonårsflickor - 1959 (många av dem passar för 2003 också, men inte alla).

Mitt första intryck av boken är att den är väldigt vacker. Min är lite misshandlad (sista resterna från bokrean, som sagt), men formatet och bilderna (som är tecknade av Kerstin Thorvall själv) är helt fantastiska. Kapitlen handlar om hur man känner sig när man är tonåring, relationer till föräldrar och pojkar, sex, hur man ska klara skolan fast man är trött på den, kläder och utseende, ekonomi, mm. Mycket är fortfarande aktuellt. Det enda som inte alls stämmer är väl en del av klädvårdstipsen, för dagens kläder verkar vara mycket enklare att ta hand om. I "Lilla ångestboken" står det hur man sorterar tvätt och att om man ska köpa en svindyr jacka så ska man välja en svart, inte en illorange som bara går att använda i ett år. I "Boken till dig" står det om hur man stärker underkjolar och en massa sånt. Och i kapitlet om ekonomi så står det att om man äter godis varje dag så blir det runt 90 kronor på ett år. Numera skulle det väl snarare bli 90 kronor på en vecka. Men det är detaljer, det mesta i boken skulle säkert stämma in på dagens tonårstjej också. Tror jag. Förresten, i kapitlet om att gå ner i vikt sägs det att man ska undvika bröd och socker, men att fett är okej. Är inte det som Atkinsmetoden ungefär? (Bortsett från att Atkinsmetoden lär vara livsfarlig...)

En stor skillnad mellan "Boken till dig" och "Lilla ångestboken" är att i "Boken till dig" så är det många intervjuer med olika experter (som dessutom tituleras med t. ex. doktor, arkitekt, docent eller fru). Och så finns det en del små noveller, eller scener kanske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar