lördag 6 augusti 2005

Det heligaste


Det heligaste
av Denise Mina

Lachlan och Susie Harriot hade ett väldigt bra liv. De är unga, ekonomiskt oberoende, välutbildade. Susie är psykiater och jobbar med kriminella. Lachlan är utbildad läkare men arbetar inte utan är istället hemma med parets lilla dotter Margie. Han har författardrömmar och skulle egentligen ha tid att skriva, för de har ju au pair också.

Men så mördas en av Susies patienter, Andrew Gow, som dömts för seriemord men senare släppts fri. Mordet är synnerligen brutalt och påminner om vad seriemördarens offer utsatts för. Samtidigt har Gows hustru Donna, som han gifte sig med i fängelset efter en tids brevväxling, försvunnits spårlöst. Hon antas vara död. Bevisen pekar på Susie och hon döms till livstids fängelse. Detta är vad som har hänt när Lachlan börjar skriva sin dagbok. "Det heligaste" ska föreställa vara Lachlan Harriots dagbok som Denise Mina har kommit över och publicerat. Fast själv har han i efterhand hävdat att hela dagboken är fria fantasier.

Nu börjar Lachlan leta igenom Susies arbetsrum efter något som kan bevisa hennes oskuld, för natuligtvis har hon inte mördat Gow. Eller har hon det? Och även om hon kanske inte har mördat honom så kanske de hade ett förhållande. Det är mycket med mordkvällen som är konstigt. Ju mer Lachlan letar desto mer inser han att Susie undanhållit saker. Hur var deras äktenskap egentligen? Nu när han ser tillbaka på det med all denna nya information alltså. Hans känslor för Susie förändras hela tiden efter det senaste han har luskat ut.

Lachlan är lite irriterande, barnslig och väldigt lätt att genomskåda genom sina texter, men mycket mänsklig. Jag hejar på honom även när jag tycker att han beter sig idiotiskt. Och boken är spännande in i det sista. Vem var det som mördade Andrew Gow? Var det Susie? Tja, det kan man ju fundera på. Lachlan är ju inte en pålitlig berättare direkt. Det har Denise Mina verkligen lyckats med.

Läs! Och läs gärna hennes Garnethill-trilogi också. Den första delen har jag inte skrivit om här men den heter "Död i Garnethill". Del två heter "Exil" och den tredje "Den sista utvägen". En liten varning om du har tänkt läsa Mina på engelska förresten: "Sanctum" och "Deception" är samma bok! ("Det heligaste".) Det är den där ovanan att ha olika titlar i Storbritannien och USA...

Hon har börjat på en ny serie också. Om den kvinnliga journalisten Paddy Meehan (som utreder brott på egen hand). Den första boken, "The Field of Blood", har redan kommit ut. Den utspelar sig i början av 80-talet, och enligt hemsidan kommer vi i fem böcker få följa Paddys liv fram till hennes död 2008.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar