onsdag 17 augusti 2005

Vernon God Little


Vernon God Little
av DBC Pierre

I bokens inledning blir femtonårige Vernon Little förhörd med anledning av en skolmassaker i hans lilla hemstad Martirio, Texas (något som verkligen sätter staden på kartan). Vernon är oskyldig och vet lika lite som någon annan varför Jesus Navarro, hans bäste vän, plötsligt började skjuta ner sina skolkamrater och sedan begick självmord. Men man behöver någon levande att skylla på, och det blir Vernon Gregory Little. Allt han har gjort och sagt omtolkas och överallt framställs han som en kallblodig mördare. Inte ens hans mamma verkar helt övertygad om hans oskuld, eller snarare verkar hon inte bry sig. Hon väntar på ett kylskåp hon har beställt och som aldrig kommer. Pappan är försvunnen.

I vilket fall som helst finns det ingen hjälp att få från någon. Den ende som kunde vittnat till Verns fördel är svårt skottskadad, och psykiatern Vern skickas till verkar inte helt normal... Vern blir mer och mer intrasslad i sina egna nödlögner, trots att han alltså är oskyldig. Det ser inte bra ut för honom. Det enda han kan göra är att sticka till Mexico. Utan pass och pengar, och med en dröm om att bo i ett hus på stranden tillsammans med Taylor Figueroa, tjejen som Vern är kär i. Ett par små problem är dock att Taylor är flera år äldre än honom, pluggar i Houston och antagligen bara har en vag aning om vem han är. ja, och att media och rättvisan inte kommer låta en "galen massmördare" slippa undan så lätt.

Det här är väldigt nära en fullträff! Jag blir väldigt förtjust i Verns sätt att uttrycka sig (för berättelsen är i jag-form), det är roligt och målande, och fullt med svordomar och väldigt egna ord och uttryck. Mitt i alla elaka beskrivningar av sjuka typer i Martirio och Verns Taylorfantasier så kan det helt plötsligt glimta till av sorg över Jesus. Vad var det som hände med honom egentligen? Visserligen var han lite udda, men varför begick han massmord?

Det jag inte gillar är den sista delen av boken. Jag bör väl inte avslöja nåt förstås... Bara att nej, den var inte lika bra. Det blev så konstigt liksom. Men jag rekommenderar "Vernon God Little" ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar