torsdag 16 juni 2005

Lästips inför sommaren

Läste Magix' sommarboktips och blev inspirerad att skriva en egen lista. jag vet inte hur man skiljer sommarläsning från resten av årets läsning bortsett från att man ibland måste åka runt med den lite mer, så det är bra om den finns som pocket. Jag blandade lite mellan tungt och lättläst. Vissa kanske vill passa på att läsa svårare saker när de lediga medan andra vill lata sig med nåt enkelt. :)

- Margit Sandemos "Sagan om Isfolket" hör väl till det mer lättlästa men är ändå ett rejält projekt. 47 böcker. Men man klämmer lätt ett par om dagen. :)

- "Hemma hos Martina" av Martina Haag är en kåserisamling som passar bra om man vill läsa något som får en att skratta.

- "Watermelon" och "Rachel's Holiday" av Marian Keyes är också väldigt roliga, däremot tycker jag att man kan skippa "Angels".

- Och så finns ju Katarina Mazettis "Grabben i graven bredvid". :) Uppföljaren "Familjegraven" har jag inte läst än, men räknar nästan med att den är kul.

- Fler skratt får man i James Herriots böcker. Den enda jag har skrivit om här är nummer fyra - "Vet In Harness".

- Har du istället tänkt passa på att läsa klassiker så kanske första- och andraplatsen i listan över de bästa svenska böckerna under 1900-talet är nåt - Vilhelm Mobergs Utvandrarserie och romanserien Stad av Per Anders Fogelström. Jag gillar särskilt Stad-böckerna.

- "Mor gifter sig" av Moa Martinson är också väldigt bra. Självbiografisk, fast med andra namn på folk.

- Några av mina utrikiska klassikerfavoriter är "Little Women" ("Unga kvinnor") av Louisa May Alcott, "Jane Eyre" av Charlotte Brontë och "To Kill A Mockingbird" av Harper Lee. (Kommer inte ihåg vad den heter på svenska, men om det är Harper Lee som är författaren så är det rätt bok. Ingen särskilt produktiv författare om man säger så.)

- Och Dorothy Parker. Hon är cool. Läs t.ex. dikt- och novellsamlingen "En enda ros".

- Ny Harry Potter-bok i sommar! De fem som redan finns kanske behöver läsas (om)...

- Fler bokserier: Nancytrilogin av Elsie Johansson ("Glasfåglarna", "Mosippan", "Nancy"), Jan Kjærstads trilogi om Jonas Wergeland, Tove Nilsens Skyskrapertrilogi (del ett finns inte på svenska dumt nog, men det är del två och tre som är bäst i alla fall), Annika Thors böcker om de judiska systrarna Steffi och Nellie som kommer till Sverige under andra världskriget ("En ö i havet", "Näckrosdammen", "Havets djup", "Öppet hav").

- Och så Diana Gabaldons spännande/romantiska/roliga serie om 1900-talskvinnan Claire som hamnar i 1700-talets Skottland...

- Mer historiskt blir det i Judith Merkle Rileys böcker. Mina favoriter är de båda böckerna om den medeltida engelskan Margaret, "En vision av ljus", "I det gröna lejonets spår" (det är nog lättare att hitta dem på svenska än på engelska, det finns även en tredje del som bara finns på tyska), och "The Oracle Glass" ("Den mörka spegeln" på svenska), som utspelar sig i 1600-talets Frankrike.

- Men hallå, deckare då? Tja, Håkan Nessers "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" och "och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla" är ju somriga. Och "Stenarna skola ropa" av Ruth Rendell är bra i största allmänhet. (Den heter "A Judgment In Stone" om man föredrar engelska.)

- Det behövs nog lite böcker om missförstådda/illa behandlade barn också. :) Jag brukar tycka att Peter Pohls böcker är lite väl eländiga, men "Janne, min vän" är faktiskt himla bra. Katherine Patersons "The Great Gilly Hopkins" ("Gilly Hopkins hittar hem" eller nåt sånt) verkar också vara en sån därbok som är mycket bättre än författarens övriga böcker. (Fast jag kan ju förstås bara döma efter de få böcker av Pohl respektive Paterson som jag har läst.) Sylvia Cassedy däremot verkar skriva bra böcker för jämnan. "Den bästa sommaren" till exempel. "Holes" (finns på svenska, minns inte titeln) av Louis Sachar är rätt udda, men bra, om en pojke som hamnar på en mycket märklig uppfostringsanstalt (eller vad man ska kalla det).

- Mindre deppigt är det i Astrid Lindgrens böcker. Bara välj nån av klassikerna, den lär ju vara bra liksom. "Häxtävlingen" av Eva Ibbotson är ännu ett barnbokstips.

- Precis som Neil Gaiman och Inger Edelfeldt alltid går att rekommendera.

- Om du vill ha nåt tjockt att läsa så kan du ju alltid leta upp nåt av Stephen King. Han är bättre än man tror. (Hehe, ungefär den sloganen finns på några reklamskyltar på spårvagnen just nu. Det ska få folk att bli intresserade av området Hjällbo. Kunde de inte hittat på nåt bättre?)

- Avdelningen speciella böcker: "Naiv. Super." av Erlend Loe, "Pompeji" av Maja Lundgren, "Lyckad nedfrysning av herr Moro" (en antologi med text och bilder).

- Tecknade serier är ju aldrig fel... Roliga och lättlästa är t.ex. W.i.t.c.h. (åttonde pocketen har just kommit ut) och Ranma ½. Och det åttonde Rockyalbumet kom ut alldeles nyligen.

- Åh, och "Musselstranden" av Marie Hermanson är spännande och somrig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar