fredag 3 juni 2005

Vet In Harness


Vet In Harness
av James Herriot

Det här är den fjärde av James Herriots (pseudonym för Alf Wight) böcker om sitt liv som veterinär i Yorkshire. Jag har även läst de tre tidigare - "If Only They Could Talk", "It Shouldn't Happen To A Vet" och "Let Sleeping Vets Lie" - men det var innan jag började med den här bokdagboken. Det finns några till efter denna, men jag är inte säker på hur många. Det finns nämligen även flera "två-böcker-i-en", böcker med speciellt utvalda katt- eller hundhistorier, enstaka kapitel verkar ha gjorts om till fristående barnböcker etc.

I den första boken kommer James Herriot, en ung skotte som just blivit klar med sin veterinärutbildning, till Siegfried Farnons praktik i den lilla byn Darrowby i Yorkshire. Arbetsuppgifterna varierar från att klippa parakitnäbbar till att behandla skador och sjukdomar hos kor och hästar. Det är 1930-tal, så det finns många små bondgårdar och behandlingsmetoderna skilde sig en hel del från dagens. Penicillin och sånt fanns inte än. Herriot berättar roliga och rörande historier om sina möten med alla speciella personligheter i trakten, både bland djur och människor. Det brukar vara så att en eller ett par kapitel berättar om en episod och sen är det nåt helt annat efteråt. Det enda i just den här boken som inte var så kul att läsa var några kapitel om hur James blir övertalad att spela i grannbyns cricketlag (byarna är små, så det finns inte ett lag i varje). De andra spelarna är övertygade om att han är jättebra, men han vet knappt ens hur man gör. Jag vet inte alls, så den biten blir lite obegriplig ibland.

Nu i den fjärde boken är det fortfarande 30-tal. James är nygift och det unga paret bor spartanskt ovanför praktiken, som James numera är delägare i. Men det är krig i Europa och både han och Siegfried har anmält sig som frivilliga till RAF. När som helst kan de bli tvungna att lämna Darrowby. Och det är just det som James gör allra sist i den här boken. Men det finns som sagt fler. Jag tycker mycket om dem och vill gärna läsa allihop. De två kommande heter "Vets Might Fly" och "Vet In A Spin", men efter det vet jag inte, bara att det finns fler ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar