tisdag 21 juni 2005

Mermaid Saga 1


Mermaid Saga 1
av Rumiko Takahashi

Rumiko Takahashi är hon som gör Ranma ½, men Mermaid Saga är i en helt annan genre, nämligen skräck. Den består av fristående historier, men med återkommande huvudpersoner (åtminstone här, det kanske ändras senare). I den här pocketen är det fem kapitel, vilket blir två och halv historia. Det känns ju rätt mycket som ett trick för att få en att köpa nästa pocket också (men förlaget skulle säkert förklara det med sidantal och sånt). Visserligen tänkte jag ändå göra köpa nästa, men det är en smula irriterande i alla fall.

Enligt legenden blir man odödlig om man äter köttet av en sjöjungfru. Det är många som vill ha evigt liv och köttet är mycket eftertraktat men innebär också en stor risk. De flesta tål inte köttet utan dör eller förvandlas till ett monster. Men Yuta klarade sig. För 500 år sedan åt han, utan att veta om det, sjöjungfrukött och nu kan han inte åldras och dö. Jo, han kan dö, genom halshuggning, men det vill han inte. Han vill att förbannelsen, för det är så han ser det, ska upphävas så att han kan åldras och dö normalt. Därför vandrar han omkring för att hitta en sjöjungfru som kan hjälpa honom.

I den första av berättelserna, "A Mermaid Never Smiles", kommer Yuta till en isolerad by där det enbart bor kvinnor. Alla ser likadana ut. Utom en, den unga flickan Mana som skäms bort av de andra men vars fötter är fastlåsta för att hon inte ska kunna rymma. Vad pågår egentligen i byn? Nästa berättelse, "The Village of the Fighting Fish", verkar utspela sig långt tidigare. Den handlar om pirater och jakten efter en sjöjungfru. "Mermaid Forest", den berättelse som är halv, utspelar sig strax efter den första. Yuta och Mana hamnar i ett hus som bebos av två systrar med en skrämmande hemlighet.

Det här är inte sån skräck som man blir direkt rädd av, men ganska spöklikt är det i alla fall. Jag gillar det. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar