fredag 24 juni 2005

Kärlekens kirurgi


Kärlekens kirurgi, En invecklingsroman
av Inger Edelfeldt

Berättarjaget, Fredrik Runälv, är en tjugonioårig poet som lovordats för sina tre publicerade diktsamlingar. Själv känner han sig mest som en bluff. Han har inte kunnat skriva på länge. Det han skriver nu, den här boken, är inte alls en diktsamling. Det är en bekännelseroman, berättelsen om honom och Isa och hur snett det gick till slut.

Sedan Fredriks senaste långvariga förhållande tog slut har han avverkat kvinnor på löpande band. (Fast hans kompis Ingegerd, som författar självbiografiska böcker med mycket sex i, försäkrar honom att han inte är så hemsk som han tror, han bara överdriver.) Så träffar han Isa och blir betagen. De blir ett par och är lyckliga tillsammans, trots att Isa inte riktigt är lika kultiverad som Fredrik. Hon har haft det jobbigt. För inte så länge sedan gjorde hennes pojkvän sedan urminnes tider slut. Han var krävande och slog henne ibland. Nu vill han ha henne tillbaka, men det vill inte Isa. Men hon bryr sig ändå om honom, och eftersom han har funnits i hennes liv så länge kommer han ofta på tal när hon ska berätta minnen, något som Fredrik inte alls tycker om. Lite beror väl hans svartsjuka på att Isa och hennes före detta tillhör samma värld, medan han själv känner sig stel och högtravande i jämförelse. Dessutom har han dåligt samvete över att Isa liksom lockar fram hans aggressivitet. (Det är nästan som nån sorts tvångstankar han verkar ha. Tänk om han skulle bete sig som ett riktigt svin. Fast det gör han ju aldrig. I stort sett. Han överdriver som sagt.) Sakta men säkert börjar Fredriks och Isas relation förändras till något som inte är så bra...

"Kärlekens kirurgi" är väl inte en av Inger Edelfeldts bästa böcker, men eftersom det är Inger Edelfeldt så är den ju ändå bra. Man förstår hur Fredrik tänker även om man tycker att han borde ta och skärpa sig. (Klipp dig och skaffa ett jobb, liksom.) Vill man läsa boken så är det nog biblioteket som gäller. Kanske antikvariat. Jag hittade mitt exemplar på Tradera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar