söndag 27 februari 2005

Little Women


Little Women
av Louisa May Alcott

Jag tror det här var fjärde eller femte gången jag läste den här boken, om man räknar med att jag läste den i förkortad svensk översättning när jag var liten och att jag har lyssnat på den som kassettbok. Den är bra. :) (Den förkortade översättningen är mindre bra, det är bättre med böcker som är "complete and unabridged".) Helt klart en av mina favoritböcker. Läs, läs, läs!

Berättelsen utspelar sig under amerikanska inbördeskriget och handlar om ett år i de fyra systrarna Marchs liv. Familjen har ett gott anseende, men tyvärr har de förlorat sin förmögenhet och lever nu under ganska knappa omständigheter. Deras pappa är ute i kriget och alla saknar honom.

Den äldsta systern Meg skulle gärna vilja ha råd med lite mer lyx och nöjen. Samtidigt inser hon att man inte blir lycklig av pengar. Nästa syster, pojkflickan Jo, plågas av sitt häftiga humör och den ordentliga Meg blir ofta förskräckt över hennes beteende. Vänliga Beth är så blyg att hon nästan aldrig lämnar familjekretsen. Hon älskar musik men familjens gamla piano är så dåligt att det knappt går at spela på. Ett nytt är inte att tänka på. Amy, den yngsta, löper risk att bli alldeles för tillgjord och självisk. Det som är lustigt nu när hon är liten kan snart bli irriterande om hon inte skärper sig. Den fasta punkten i systrarnas liv är deras mamma, som alltid är snäll och klok.

Under det här året händer det massor av saker och när det är slut har allihop förändrats. Alltihop börjar med att Jo bestämmer sig för att bli vän med grannpojken Laurie ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar