måndag 2 maj 2005

Madicken


Madicken
av Astrid Lindgren

Madicken är en av Astrid Lindgren-karaktärer som jag känner minst till trots att hon är väldigt känd. (Jag vet ju mindre om t. ex. Kati, men hon är ju nästan inte känd alls.) Jag har aldrig lyckats se alltihop på TV och jag har bara läst småhistorier. Fast jag har hört Piluttavisan ett antal gånger. :) Det kändes som om det var dags att läsa om Madicken och Lisabet också.

Sjuåriga Madicken är en väldigt påhittig flicka, som alltid får en mängd infall. Först efteråt, när det visar sig att det kanske inte var så bra idéer, ångrar hon sig. Lillasyster Lisabet är aldrig sen att hänga på, vare sig det gäller att klättra upp på tak eller ner i brunnar. Men Lisabet kan hitta på galenskaper på egen hand också. Alla har väl hört om när hon pillade in en ärta i näsan?

Jag gillar att berättelsen inte känns tillrättalagd eller censurerad för barn. Madicken och Lisabet är varken snälla eller elaka, bara vanliga barn. Grannen Nilsson är alkoholist och sonen Abbe (Madickens idol) är den som håller ihop familjen.

"Madicken och Junibackens Pims" kommer läsas snart. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar