torsdag 26 maj 2005

Barna Hedenhös åker bananbåt till Kanarieöarna


Barna Hedenhös åker bananbåt till Kanarieöarna
av Bertil Almqvist

Det är en tråd om barnböcker på nifs-forumet och jag och Linn hade båda läst böckerna om Barna Hedenhös. Bara för det var jag ju tvungen att hämta upp mina Barna Hedenhös-böcker när jag var och besökte mina föräldrar i helgen. Eller, mina böcker är de ju inte. I den här står det att pappa fick den i julklapp 1960.

Jag tyckte nog att den här boken var bättre när jag var liten. Men det var ju många detaljer som var skojiga nu också. Det handlar alltså om en stenåldersfamilj från "Stockholmen" och om deras äventyr. Efter sitt deltagande i de "urlympiska spelen" har pappa Ben fått "urmatism" och får förslaget att åka till Kanarieöarna där klimatet är bättre. Sagt och gjort, familjen beger sig dit för att besöka vänner de fått i samband med de urlympiska spelen. Här har de mycket trevligt, tills vulkanen Teide (som ser ut som en jätte) får ett utbrott. Barnen Sten och Flisa och deras infödde vän Tinerfe avvärjer dock en katastrof och blir dagens hjältar genom att styra en av lavaströmmarna undan en bananodling. Lavaströmmen ser precis ut som en svart orm, med ett rött öga och rykande näsborrar.

Böckerna är nån sorts mellanting mellan bilderböcker och seriealbum, med både berättande text och pratbubblor. Ganska kul, men de passar nog bäst för barn. Jag tyckte som sagt att de var bättre när jag var liten. Har inte Barna Hedenhös gått på TV också? Och varför står det "Barnens stora julkalender" nederst på omslaget?

2 kommentarer:

  1. Disse bøkene husker jeg fra min barndom jeg også, likte dem kjempegodt da. Har ikke lest dem i voksen alder, så de har fått beholde "magien" i minnene mine, hehe :) Artig gjensyn å se bilde og lese hva du synes her.

    SvaraRadera
  2. :)

    Man ska kanske egentligen inte läsa om dem. De blir inte lika bra när man är vuxen.

    SvaraRadera