måndag 30 maj 2005

Freizeichen


Freizeichen
av Ildikó von Kürthy

Efter vad jag förstår så är Ildikó von Kürthys böcker väldigt populära i Tyskland. Hittade en av dem på The Book Corner här i Göteborg och då var jag ju tvungen att köpa den. :) Och, ja, den var väl helt okej. Det är chick lit, ganska typisk sådan om man bortser från att den är på tyska. Huvudpersonen Annabel är 31 år gammal och aningen mer neurotisk än verkliga människor. Är alldeles för intresserad av sin vikt, choklad och dyra hudvårdsprodukter. Hon är åtminstone inte singel, hon och Ben har varit tillsammans i fyra och ett halvt år. Annabel oroar sig över att det går rutin i förhållandet och även över att en av Bens kunder stöter på honom. Han fattar ingenting, men för Annabel är det helt uppenbart vad kvinnan i fråga är ute efter. Och sedan Ben började jobba med att åka runt och hjälpa folk med deras datorproblem så har alla hans flickvänner varit tidigare kunder. Annabel t.ex. När Ben sen är tvungen att åka ut på nödutryckning på Annabels 31-årsdag (mycket värre än 30-årsdagen för man får inte lika mycket uppvaktning och tröst) så är måttet rågat. Annabel, som älskar att gräla (det är nyttigt, enligt henne), slänger ur sig att när Ben kommer hem så kanske hon inte är kvar. Sen får hon för sig att hon måste stå för vad hon sagt och sticker helt spontant iväg till sin stenrika faster Gesa på Mallorca. Det dröjer inte många timmar förrän Annabel (vars bagage förresten åkt till Thailand) har fått ett problem hon har drömt om att ha i hela sitt liv - hon kan inte bestämma sig mellan två män. Återvända till Ben, eller lämna honom för den supersnygge, mycket unge yachtägaren Robin.

Nja, det här är ju inte så bra som det står på baksidan. ("Feinste Lach-Delikatesse" etc.) Men den är ju rätt rolig ändå. Dessutom lärde jag mig ord som Malle, Wimperntusche och Akku. Mallis, mascara och (mobil-)batteri (annars heter det väl Batterie eller nåt sånt?) alltså. :) Kan nog tänka mig att läsa fler böcker av Ildikó von Kürthy. Om nån annan har lust med det så kan jag informera om att två av dem finns på svenska: "Kvällstaxa eller: Varför sjungs det inga serenader nu för tiden? ("Mondscheintarif") och "Time out eller: Musik för krossade hjärtan " ("Herzsprung"). Den förstnämnda finns som pocket.

Förresten, den här boken har en ganska ovanlig design. Tidskriftsaktig på nåt sätt. Illrosa sidnummer och anfanger, och här och var finns det monokroma (svart-lila) fotografier (fast de kunde gott varit finare).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar