fredag 17 december 2004

Färdlektyr 2004


Färdlektyr 2004
av Johanna Thydell, Carl-Johan Vallgren, Marit Bergman, Peter Pohl, Ninni Holmqvist, Jonas Hassen Khemiri, Inger Edelfeldt, Fredrik Lindström m. fl.

Ha, jag visste väl att det skulle gå att få tag på årets Färdlektyr! Färdlektyr är en skrivarsida för ungdomar, i regi av läns- och lokaltrafiken i Sverige. Sedan ett par år ger de ut en samling med ett antal noveller av etablerade författare samt några noveller och dikter från hemsidan. Boken delas ut gratis till alla gymnasieelever, och förra året fanns den även att köpa i handeln (och så delades den ut gratis på bokmässan). I år har jag inte sett den nånstans i butikerna, men det var ju bara att beställa den på hemsidan. Gratis. :)

Vilken tur att det gick, för den här boken ville jag verkligen ha. Många lockande författarnamn på utsidan. Johanna Thydell och Jonas Hassen Khemiri har skrivit varsin bra bok ("I taket lyser stjärnorna" och "Ett öga rött") och förhoppningsvis blir det fler i framtiden. Här tycker jag speciellt om Jonas Hassen Khemiris historia om den skrytsamme men misslyckade Vanya. Den där Carl-Johan Vallgren verkar spännande, nån gång ska jag läsa "Den vidunderliga kärlekens historia" (eller lyssna på, för jag har den faktiskt som kassettbok). I "Färdlektyr" berättar han om sin döde vän Ricky M. Jag gillar texten och det blir ju inte sämre av att Ricky kommer från "obygderna i Ullaredstrakten", det känner man (jag) ju till. (Min bror har en kompis som bor i området, men på andra sidan kommungränsen.) Inger Edelfeldt är ju Inger Edelfeldt... Och så har de med nån otippad, nämligen Marit Bergman. Förra året var det Håkan Hellström. Marit Bergman skriver sitt testamente, och det var faktiskt riktigt roligt.

Måste lyckas sno åt mig nästa års "Färdlektyr" när det blir dags.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar