söndag 19 december 2004
De ondas kloster
De ondas kloster
av PC Jersild
I slutet av 1100-talet, när Stockholm ännu inte var mycket till stad, slog sig tre män ned på Skeppsholmen. Man kanske kan kalla dem munkar, även om de inte tillhörde någon riktig orden, utan följde sina egna regler. De talade inte och eftersom de inte ställde till besvär eller utgjorde ett hot mot kyrkan fick de hållas. Männen försökte vara helt osjälviska, de ville utföra arbete och goda gärningar utan att få något i gengäld. De ville t.o.m. undvika att känna sig glada eller nöjda över vad de gjort, och de ville inte heller ha någon belöning i livet efter detta. Snart utökades skaran till fem och de började bygga ett hus, där den som behövde kunde få mat och tak över huvudet. Samtidigt funderade de fem männen på hur de kunde utföra goda gärningar, men samtidigt förstöra alla chanser att komma till himmelriket efter sin död.
Detta är vad den första halvan av boken handlar om. Den andra utspelar sig i nutid och handlar om utgrävningen av det hus som de fem männen byggde, vilka upptäckter man gjorde och vilka teorier man hade om vad som hänt i huset.
Läsningen gick ganska trögt i starten, innan historien blev mer spännande. Men när den nutida halvan tog vid gick det lite trögare igen, nästan fram till slutet. Firman som sköter utgrävningen har dåliga finanser, och det är slitningar mellan delägarna och trassel med myndigheter och uppdragsgivare. Inte så kul att läsa om, jag ville läsa om vad de hittade i utgrävningen. Annars är det en intressant bok som bl. a. tar upp ämnet religiös fanatism.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar