torsdag 30 december 2004

A Little Princess


A Little Princess
av Frances Hodgson Burnett

Den här boken har jag förstås läst flera gånger tidigare, fast när jag var yngre och då på svenska. Köpte den här engelska på bokmässan om jag inte minns helt fel. Köpte en hel hög billiga klassiker där.

Sara Crewes pappa är mycket rik och älskar att skämma bort sin dotter. Han tycker att hon är väldigt lustig eftersom hon är så allvarlig hela tiden. De båda bor i Indien (Saras mamma är död), men flickan måste få en ordentlig engelsk utbildning och därför ska hon börja skolan i London. Hon sätts i Miss Minchins internatskola för flickor, och Sras pappa ser till att hon får det bästa av allt. Hon har egna rum, en egen ponny, massor av fina kläder etc. etc. Men hon uppför sig inte som om hon vore så bortskämd, bara hon har böcker är hon nöjd. Många av eleverna tycker illa om henne och menar att hon tror att hon är något, men speciellt de minsta barnen avgudar henne. Hon blir extramamma åt den minsta flickan på skolan, och vän med dumsnälla Ermengarde och tjänsteflickan Becky.

Så förändras allt. Saras pappa förlorar alla sina pengar i en dum investering och dör av sjukdom och bekymmer. Plötsligt är Sara utfattig och står utan familj. På nåder får hon bo kvar på skolan, men nu som oavlönad tjänsteflicka. Alla hennes saker tas ifrån henne och hon får bo i ett kallt vindsrum. Men hon försöker att inte låta Miss Minchin och de andra bryta ned henne, och hon tar fantasin till hjälp. Hon kan fortfarande låtsas att hon är en prinsessa.

Handlingen är beroende av lite väl osannolika sammanträffanden, men vad spelar det för roll? Det är en klassiker i alla fall. Jag tycker den är söt. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar