måndag 13 december 2004

The Dark Knight Returns


The Dark Knight Returns
av Frank Miller

Det här är en klassiker bland serier, "alla" pratar om den trots att det var bortåt tjugo år sen den kom ut. Tydligen var den nyskapande, och blåste dessutom liv i Batman genom att göra en mycket mörkare berättelse än allt annat som skrevs om honom på den tiden.

När historien tar sin början har Bruce Wayne inte varit Batman på tio år. Han börjar bli gammal och han dricker för mycket. Men så återvänder han en sista gång som Batman för att rensa upp bland Gothams brottslingar, med en ny Robin vid sin sida. Den här gången är det inte bara de kriminella som är emot honom utan även makthavarna och gemene man, som anser att Batman är farlig, galen och laglös. Och det är han väl också kanske, men det är ändå på hans sida man står. För det mesta. Men ofta förstår jag allmänheten (i serien alltså). Min favorit här är Robin.

Hmm, jo det var väl en rätt bra serie. Jag tror att man kanske bör vara lite mer insatt i Batmanmytologin för att riktigt kunna uppskatta den. Mycket mer än vad jag är, jag har aldrig läst särskilt mycket superhjälteserier överhuvudtaget. Jag älskar ju "Watchmen" förstås, men där behöver man inte ha så mycket förkunskaper. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar