torsdag 9 december 2004

Cerebus


Cerebus
av Dave Sim

Ännu en tecknad serie. Den här handlar om Cerebus, en girig och listig barbarkrigare - som dessutom är ett jordsvin (aardvark heter visst jordsvin på svenska). :) Serien började visst som en parodi på Conan barbaren (heter han va?), men utvecklades sedan till något mer. Nyligen slutförde Dave Sim serien, efter 300 nummer av tidningen. Det här albumet samlar de 25 första, och är över 500 sidor långt. Att det här är det första märks inte minst på att teckningsstilen utvecklas under albumets gång.

Cerebus lyckas alltid hamna i olika komplicerade politiska spel eller råka han ut för diverse underliga (ofta besvärliga) personer. Det är en rolig serie, och jag kan tänka mig att fortsätta läsa den även om jag inte har några planer på att köpa den (bibliotek är bra!).

Dock har jag läst lite om Dave Sim som kanske kan tolkas som en varning om man vill. Längre fram i serien kommer han bl. a. att redogöra för sin kvinnosyn. Nåt om att kvinnor är tomrum som parasiterar på män, eller hur det nu var (jag har ju bara läst andras redogörelser om detta). Om jag har förstått saken rätt så är det i serien, så man kan inte helt enkelt hoppa över det. I vilket fall som helst så är det verkligen Dave Sims åsikter, och inte bara nån karaktärs eller så. Cerebus lär ha tappat en hel del läsare p.g.a. detta. Visst, det kan ju vara intressant att läsa, men när jag läser serier är det väl i första hand underhållning jag är ute efter. Det kan ju vara så att hans åsikter inte är störande som vissa säger (hur stor del av serien kan han egentligen ägna åt detta?), men om jag eventuellt märker att jag får ut mer irritation än nöje av serien så slutar jag. Får väl se hur det blir. Läser jag fler Cerebusalbum så kommer jag ju skriva om dem här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar