lördag 12 november 2011

The Best A Man Can Get


The Best A Man Can Get
av John O'Farrell

Det är roligt när man äntligen läser någon second hand-pocket, som man har köpt för att "varför inte?" och som har stått oläst i hyllan i många år, och den är riktigt bra. "The Best A Man Can Get" visade sig vara en sådan.

Michael Andrews delar en lägenhet i London med tre andra ungkarlar. De har spontana triviatävlingar och går ibland varandra på nerverna men möjligheten att vara ostörd i sitt eget rum finns alltid. Michael har specialinrett sitt rum för att kunna tillbringa så mycket tid som möjligt i sängen. TV:n står bra till. Bredvid sängen finns ett litet kylskåp och så klart brödrost och vattenkokare. Han får t.o.m. morgontidningen levererad till fotänden av sin säng! Emellanåt jobbar han lite, men inga längre stunder.

Men när helgen kommer lämnar han lägenheten och tar Northern Line till ett trevligt villaområde på andra sidan Themsen. Här har han hus, fru och två småbarn som alltid är glada att se honom. Hans fru tror att han jobbar häcken av sig under veckorna och inte hinner komma hem. Och Michael låter henne tro det. (Han har inte heller berättat för killarna i lägenheten att han har fru och barn.) Han kan ju inte direkt tala om att han tycker det är tråkigt och utmattande med småbarn. Men hur länge ska han lyckas dölja sitt dubbelliv? Antagligen inte så länge, med tanke på de allt skarpare formulerade breven från banken, som tycker att han borde börja betala av huslånet igen.

Det låter kanske som om Michael är självisk och otrevlig, men han är riktigt sympatisk faktiskt. Men han har vissa dåliga egenskaper, som t.ex. att sticka huvudet i sanden när en katastrof som han själv har orsakat är på väg. Det här kan ju inte gå väl. Men det är samtidigt väldigt kul. Även om situationen snarare blir hemsk efter ett tag så är detaljerna och formuleringarna otroligt roliga. Jag satt och skrattade högt flera gånger, och läste upp särskilt roliga stycken för min syster. Om du inte redan har gjort det, så läs den här boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar