lördag 10 januari 2004

Du måste bestämma själv


Du måste bestämma själv
av Tove Nilsen

Förra året läste jag några mycket bra böcker av Tove Nilsen - "Skyskraperengler", "Skyskrapersommer" och "G for Goggen". Den här boken, som jag hittade på Myrorna, är Tove Nilsens debutbok från 1974. (Fast min är på svenska och från 1975.) Den svenska titeln är ganska intetsägande och tråkig, tycker jag. Originaltiteln låter bättre - "Aldri la dem kle deg forsvarsløst naken".

Tonje är sjutton år och går första året på gymnasiet. Hon misstänker att hon är med barn. När boken börjar är hennes mens redan en vecka försenad. Hon vill inte att hennes föräldrar ska få reda på något och bli besvikna på henne, och om hennes farhågor nu skulle visa sig vara sanna så vill hon absolut inte föda barnet. Hon tycker att hon och hennes pojkvän, Henrik, är för unga för att bli föräldrar och dessutom inser hon att hon faktiskt inte har så stor tro på deras förhållande. Och så är det ju det att hon helt enkelt inte vill ha ett barn.

Henrik ser det inte på samma sätt. Han tycker inte att det skulle vara någon katastrof att bli pappa och han förstår inte alls hur Tonje kan vara så kall att hon vill göra abort. Det är tydligt att de inte avslöjar sina innersta tankar för varandra.

Sedan är det ju så att det inte är så lätt att få en abort beviljad. Det kanske inte räcker att Tonje är så ung, att hon går i skolan och att hon inte alls vill ha ett barn. Hon kan ändå tvingas föda barnet, och dessutom kommer några främmande människor ställa en massa privata och nedlåtande frågor till henne. Kanske är det bättre med en illegal abort. Det är dyrt och Tonje har inte tillräckligt med pengar, men då är hon ju åtminstone garanterad att få abort. Det här att någon kan tvinga henne att föda ett barn hon inte vill ha är något Tonje tänker mycket på. Tyvärr känns inte Tonje och Henrik särskilt levande, utan det är sakfrågan som är tydligast i boken och det blir en aning torrt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar