tisdag 21 oktober 2003

Skyskrapersommer


Skyskrapersommer
av Tove Nilsen

I somras läste jag Tove Nilsens "Skyskraperengler", som jag lånade mer eller mindre på måfå. Den handlade om Tove (jag tror att det är en ganska självbiografisk bok) och hennes kompisar, som växer upp i ett höghusområde på 60-talet. "Skyskrapersommer" är fortsättningen på den boken. Tove har blivit lite äldre, nu är hon 12 år, nästan 13. Hon läser Dostojevskij och går ut med sin svårt sjuka grannes hund. Ofta hittar hon på fantasifulla lögnhistorier, och de flesta i omgivningen tror på dem. Hon har bestämt sig för att bli författare när hon blir stor.

Det handlar mindre om väninnorna Rita och Siri nu, och istället mer om Goggen. Goggen går i samma klass som Tove, fast han är ett år äldre än de andra. Han har rykte om sig att vara områdets värsta ligistunge. Den här sommaren blir han och Tove förälskade, och tillsammans med henne är han helt annorlunda. Men de kan bara träffas i hemlighet, för Goggen är knappast någon som Toves föräldrar vill att hon ska umgås med.

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken, och tack vare Bokormen vet jag att det finns en bok till om Tove och Goggen. Jag vet att den finns på svenska på bibblan, men jag hoppas att den finns på norska också. Vill helst inte byta språk mitt i serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar