lördag 3 januari 2004

Sabina

Sabina
av Karsten Alnæs

Sabina Spielrein, som den här boken handlar om, fanns på riktigt och här är hennes liv framställt i romanform. Det är alltså inte säkert att det verkligen var precis så här, mycket är spekulationer och tolkningar från författarens sida, något som förklaras i bokens efterord.

Sabina var rysk judinna. Hon föddes i slutet av 1800-talet av välbärgade föräldrar. I tonåren fick hon svåra psykiska problem och hennes föräldrar fick rådet att låta henne få vård i Europa. I Zürich vårdades hon av Carl Jung, och de inledde (kanske? troligen? i boken åtminstone) ett förhållande. Hon studerade på universitetet i Zürich, blev psykoanalytiker och skrev bl. a. avhandlingar om människans förstörelseinstinkt. Hennes idéer påverkade både Freud och Jung, men hon fick inte alltid äran av det. Hon levde i en tid av krig och ökat judehat. 1923 återvände hon till Ryssland tillsammans med sin make, som också var psykoanalytiker, och deras dotter, och där fick så småningom hennes liv ett tragiskt slut.

Det var spännande att läsa om Sabina Spielreins liv (hade aldrig hört talas om henne förr, och visste nåt om den psykoanalytiska miljön heller) och boken är mycket bra. Jag fick tipset från Tussas boksider.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar