lördag 10 november 2007

Älskad, saknad


Älskad, saknad
av Joyce Carol Oates

Det här är den senaste boken vi har läst i läsecirkeln, och som jag inte hann läsa klart förän en vecka efter vi träffades för att diskutera den. Men jag var inte ensam om det. Min åsikt då var att handlingen inte hade kommit igång än, så jag kunde inte bidra till diskussionen så mycket. Fast det visade sig senare att handlingen inte direkt "kommer igång". Så det tog ganska lång tid att läsa...

"Älskad, saknad" ("Missing Mom" i original) handlar om hur Nikki Eaton, 31 år, och hennes äldre syster Clare hanterar att plötsligt förlora sin mamma. Pappan har dött några år tidigare, och i båda fallen var det oväntat. Men särskilt mammans död, för hon blir nämligen mördad. Varför Oates låter henne dö på just det sättet funderade vi på i cirkeln. Egentligen känns det ju lite onödigt att det skulle vara just mord när det finns så många vanligare sätt att dö på. Är det för att understryka hur traumatisk Gwen Eatons död är för omgivningen? Det är mer än en som tänker på att om den bara gjort så och så, om inte Gwen varit ensam just då, då hade inte detta hänt. Är det någon sorts kommentar till det amerikanska samhället? Är det för att visa en annan sida av mordfall, att det inte bara handlar om att lista ut vem mördaren är och hela den biten?

För det här är absolut inte en deckare. Det finns inga tvivel om vem mördaren är, och han åker fast nästan med en gång. Sedan är det hela den rättsliga processen kvar, den som handlar om hur mördaren ska dömas. Det tar tid att få fram allt underlag. För polisen alltså, för familjens del är det bara att vänta på rättegångsdatum som hela tiden skjuts upp. Under tiden måste Nikki och Clare städa ur föräldrahemmet, så att de kan sälja det. De har egentligen aldrig kommit särskilt bra överens och det gör de inte nu heller. Clare är en sån som gjort allt som man ska, men som inte är nöjd med hur det blev. Nikki är den upproriska systern i second handkläder, som är journalist och har ett förhållande med en man som inte har hunnit skilja sig från sin fru än. Båda förändras under året som boken berättar om, det första året efter mammans död.

För döttrarna har Gwen alltid bara varit mamma. Men när Nikki går igenom alla saker, och träffar många av mammans gamla vänner, får hon reda på massor som hon aldrig anat om sin mamma. Fast detta tog inte alls så stort utrymme som jag hade trott (eftersom det står på baksidan och togs upp i cirkeln). Det är inte någon bok om hur Nikki tar reda på alla mammans hemligheter heller. Det handlar mest om Nikki och hennes sorg, och om Clare och Clares familj.

Kanske låter Oates Gwen bli mördad för att Nikki och Clare inte ska kunna lägga dödsfallet bakom sig så snabbt. Det går ju helt enkelt inte så länge rättsprocessen inte är klar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar