fredag 29 september 2006

Tjejer på stan


Tjejer på stan
av Jacqueline Wilson

Det här är den tredje boken om Ellie och hennes bästisar Nadine och Magda. De tre ska ut på tjejkväll, d.v.s. gå i affärer och äta på McDonald's, men Ellie råkar få kontakt med en kille som är intresserad av henne. Det slutar med att hon kommer hem jättesent och hennes pappa blir helt vansinnig. Utegångsförbud hur länge som helst!

Men så hårt blir det faktiskt inte när det väl lugnar ner sig. När Ellies pappa har träffat Russell så tycker han väl att han verkar rätt okej. De får lov att träffas, bara Ellie är hemma tidigt. Och det är klart hon får träffa Nadine och Magda. Hon skulle säkert t.o.m. få gå med på Russells skolbal, fast det krockar ju med konserten som hon och kompisarna har biljetter till (de blir förstås skjutsade och hämtade av en förälder). Vad Ellie än bestämmer sig för att göra den kvällen kommer nån bli sur på henne. Och när hon till slut bestämmer sig håller kvällen ändå på att sluta i katastrof.

Det är ju inte konstigt att Jacqueline Wilson är en så populär ungdomsboksförfattare. Böckerna är dels roliga, men de tar även upp olika problem. Det har varit mycket om familj, vänskap och pojkvänner, och den förra handlade dessutom om utseendefixering och ätstörningar. Det lär vara så att ungdomar gillar att läsa om problem. Men bara för det behöver ju inte böckerna nödvändigtvis vara tråkiga och allvarliga.

Förresten, jag gillar de svenska omslagen. Det är Joanna Rubin Dranger som har ritat. Alla de här små små teckningarna passar så bra till böckerna, för Ellies stora hobby är just att rita.

Tidigare böcker i serien:
1. "Kära tjejer"
2. "Stressade tjejer"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar