torsdag 28 oktober 2004

Brev från ljusårs avstånd


Brev från ljusårs avstånd
av Jostein Gaarder

Titeln "Appelsinpiken" har inte direkt blivit ordagrant översatt, men det är väl för att det redan finns en svensk ungdomsbok som heter "Apelsinflickan" (av Lena Kallenberg, jag har den men har inte läst den). Men "Brev från ljusårs avstånd" är också en bra titel. Rymden är ett återkommande tema i boken.

Georg är femton år och har inte så många riktiga minnen av sin pappa, som dog för elva år sedan. Han har sett bilder och film av pappan och det är nog därifrån hans minnen har uppstått. Men en dag får han ett brev som pappan skrev innan han dog och gömde i hopp om att någon skulle hitta det när Georg blivit äldre. Boken består dels av brevet, dels av Georgs kommentarer och svar på de frågor som hans pappa ställer till honom.

Jag tyckte om boken, och min syster gjorde det tysligen också eftersom hon rekommenderade att jag skulle läsa den. Det känns som en typisk Gaarderbok med gåtor (vem är apelsinflickan och varför bär hon på enorma mängder apelsiner?) och filosofiska frågor omvartannat. Och den är bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar