måndag 4 oktober 2004

Fanny Hill - Memoirs of a Woman of Pleasure


Fanny Hill - Memoirs of a Woman of Pleasure
av John Cleland

Det var Banned Books Week och jag behövde nåt kontroversiellt att läsa. :) Valet föll på den här boken som jag faktiskt köpte väldigt nyligen, på bokmässan. "Fanny Hill" kom ut på 1700-talet och blev väldigt populär, men samtidigt har den haft en tendens att bli förbjuden och det är först på senare tid som den har blivit uppskattad för sina litterära värden. Det är ganska mycket sex i boken. Ändra det till väldigt mycket. Detaljerat beskrivet också. Jag tror att det kan ha inverkat på bokens popularitet... Cleland blev åtalad för innehållet, och det var visst väldigt bra reklam.

Fanny Hill är en flicka från landsbygden. Hon har blivit föräldralös och lockas till London där hon genast blir inlurad i prostitution. Fast hon verkar egentligen trivas ganska bra med det. Inte alltid, men det känns inte som att det är nåt hemskt olycköde hon beskriver (boken är skriven i form av brev där Fanny berättar om sitt liv). Hon har förstås en enorm tur. Det är inte så att hon går på gatan direkt, utan för det mesta är hon anställd (eller vad det kallas) på nån relativt exklusiv bordell eller så är hon hålldam åt nån tillräckligt rik man (den förste är hon t. o. m. kär i). Varenda gång som det börjar gå dåligt för henne så ordnar det upp sig direkt. Slutet är dessutom extremlyckligt. Säkert hemskt orealistiskt, men det var ju kanske inte socialrealism som Cleland var ute efter att skriva i första hand. Fast ändå är det ju verkligheten som är en av de mest intressanta sakerna med boken. Om man bortser från Fannys oerhörda tur så är det väl ändå en ganska realistisk skildring av London på 1700-talet? Nu tror jag det i alla fall, och om jag har helt fel så skyller jag på John Cleland. :)

Språket kan vara lite svårt att ta sig igenom ibland. Det var ju några år sedan boken skrevs. Men för det mesta är det inga problem, det tar lite tid bara. Och ibland blir man kanske lite trött på de evinnerliga beskrivningarna av "the largeness of his machine" bla bla bla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar