söndag 22 december 2019

Før snøen kommer

Før snøen kommer
av Britt Karin Larsen

Fjärde delen i den här bokserien, som jag tycker är väldigt bra och välskriven, men jag har problem med att jag inte kommer ihåg vem som är vem och vem som har gjort vad.

Handlingen kretsar kring några gårdar och torp i Finnskogen i Värmland, framför allt torpet Mostamägg. Efterhand har folk spridit sig till Karlstad, Oslo och till och med Amerika. Men Hilda har valt att lämna en bra anställning i Oslo för att bosätta sig i en koja med mannen hon har förälskat sig i. Ett ovärdigt liv med en ovärdig man, som oftast är full. Det leder till konflikter med sonen Lars och folk kan inte tro att Hilda har valt som hon har valt. Men hon kan inte låta bli.

Lars gifter sig med Anna från Mostamägg och det händer mycket under den bröllopsfesten. För vissa förändras livet för alltid.

Livet i Finnskogen känns som vanligt tidlöst, men det måste väl ha gått en 40-50 år sedan den första boken nu. Tillvaron blir modernare. Man lyckas kanske släpa en järnspis hela vägen hem. Och nu ska inte gamla och sjuka behöva gå omkring och tigga längre. Man har inrättat ett ålderdomshem. För många är det välkommet att få mat mat och en varm säng. Men det är inte alla som trivs lika bra där.

Att det har gått många år märker man också på att nu försvinner många av de som var unga i de första böckerna. I nästa bok kan jag tänka mig att deras barn tar större plats och även barnbarnen. Kanske kommer det nu inte vara många som har finska som modersmål längre. Kanske inte ens de som är födda i Finnskogen.

1. Det vokser et tre i Mostamägg
2. Himmelbjørnens skog
3. Som steinen skinner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar