söndag 19 juni 2016

En smakebit på søndag (En i laget)

http://gronneskoger.blogspot.se/2016/06/sommerferie-en-smakebit-pa-sndag.html
Det här är veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.

Sista smakbiten idag innan Mari gör ett uppehåll med dem över sommaren. Hon drar igång med dem igen den 14 augusti, som är dagen innan jag börjar jobba igen efter semestern. Det är väl då allt återgår till det normala, antar jag. :-) Men först ska vi ha sommar. Mina semesterplaner är att ta det lugnt och säkert läsa en hel del. Säkert mest böcker som inte passar in på sommarens bokbingo ...

Helt out of character håller jag nu på med ett litet fotbollstema i min läsning. Ska vi se om jag förstår mig mer på fotboll efter det? Jag tror inte. En och annan bok om fotboll hade ändå letat sig in i min att läsa-hög genom åren och så lade jag dessutom till en helt ny bok, en antologi för ungdomar med nyskrivna noveller och dikter om fotboll.

Det är den jag läser just nu, och smakbiten blir ur en novell jag läste nu på förmiddagen. För första gången någonsin har Grydalens trettonåringar gått till final i en cup, men mot slutet av matchen (där Grydalen just nu ligger lika med motståndarlaget, som egentligen är bättre än dem) får tränaren Bengt en fruktansvärd insikt.
Han hade gjort det oförlåtliga. Han hade totalt glömt bort en kille i laget. Ivan hade inte fått spela en enda minut på hela turneringen.
Bengts blick for desperat längs avbytarbänken. Alla de andra hade fått speltid under de tre första matcherna, alla utom just Ivan, som han missat helt.
Hur i hela världen var det möjligt?
Bengt kände kallsvetten bryta fram längs ryggen. "Det får inte vara sant", tänkte han.
Men visst var det sant, Förblindad och upptagen av lagets framgångar hade han glömt att en spelare inte hade fått vara med, trots det han hade lovat innan turneringen.
Bengt första impuls var att genast ropa till Ivan att värma upp, för han skulle in. Ett löfte är ett löfte.
Men så tänkte han vidare ... Vad skulle hända om han bytte in Ivan nu, i det allra mest kritiska läget i hela turneringen, och Ivan gjorde ett misstag och orsakade en förlust?
De andra i laget skulle vara över honom som en ilsken vargflock.
(Spelarlöftet av Morgan Larsson ur "En i laget", s. 158)

24 kommentarer:

 1. Jag klarar inte ens av att se fotboll på tv och det skulle aldrig falla mig in att läsa böcker om fotboll. Men tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, självklart skulle jag inte se på fotboll på tv, ska det vara så får det ju vara via böcker. :)

   Radera
 2. Jag läste många sportböcker när jag var yngre, det var väl nästan det enda som fanns för ungdomar på den tiden. Men det gör inget, för jag älskar att både läsa om och se på sport :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte så intresserad av sport, men man kan ju läsa om det mesta. :)

   Radera
 3. Tack för smakebiten, fotboll är inte ming grej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod. Inte min heller. :)

   Radera
 4. Stackars Ivan ... Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, inte kul för honom. Varsågod!

   Radera
 5. Tack för smakbiten! Jag har också läst en fotbollsbok på sistone, Det finns bara två David Beckham av John O'Farrell. Fantastiskt bra! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack för tipset! Kan tänka mig att den är bra, jag vet att jag har läst något annat av samma författare och att jag gillade den.

   Radera
 6. ingen avundsvärd situation varken för tränare eller bortglömd spelare. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det går väl knappt att göra rätt i den situationen.

   Radera
 7. Tack för smakbiten! Ha en skön sommar :)

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbit! Någon bok om fotboll har jag nog aldrig läst. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är väl inte det ämnet jag brukar välja heller, men jag har säkert läst andra böcker om fotboll. Barnböcker om inte annat.

   Radera
 9. Det låter som om tränaren har satt sig i ett riktigt dilemma. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir svårt för honom att fatta ett beslut där. Varsågod!

   Radera