torsdag 27 augusti 2015

Hunger

Hunger
av Margit Sandemo

Emellan spökhistorier och andra övernaturligheter dyker det upp en helt vanlig berättelse, utan särskilt mycket magi. Lite magi är det alltid, det handlar ju ändå om Isfolket. Även om en bok bara handlar om en eller ett par ur ätten så brukar ju de flesta andra (av de som lever alltså) vara med också.

Marit var yngst i en stor syskonskara och när alla de andra emigrerade till Amerika tvingades hon stanna kvar för att ta hand om sin far. Han var aldrig snäll mot henne, och han lät henne inte träffa folk. Med åren blev hon allt ensammare och skyggare. Nu var fadern död, och nu hade Marit ingen inkomst. Ingen mat, och dessutom hade hon inte känt sig riktigt bra de sista åren. Till slut inser hon att hon måste våga sig ner till byn ...

Hon vaknar upp i en sjukhussal. Hon känner sig ängslig inför allt det nya, de andra patienterna och sköterskorna och läkarna. Men det finns en läkare som är speciell för henne (och säkert för många andra patienter), doktor Christoffer Volden. Hon älskar honom, och eftersom hon är döende och har varit så ensam så låtsas Christoffer att hennes känslor är besvarade. Han lovar till och med att gifta sig med henne. Som så många i Isfolket vill han gärna göra något för de ensamma och utsatta. Men så blir Marit bättre. Och Christoffer var ju redan förlovad med en annan, en kvinna som han älskar på riktigt! Vad ska han göra?

När jag var yngre och hade kontakt med många andra isfolksfans så tyckte alla att den här boken var så tråååkig. Och den känns ju ganska oansenlig mellan alla böcker runtomkring, där det händer så mycket spännande. Fast nu tycker jag inte att den skulle vara sämre än de andra. Den påminner kanske lite om Hildes berättelse i "Bödelns dotter", men utan häxrelaterad deckargåta förstås. Nu är vi ju framme runt förra sekelskiftet.

Sagan om Isfolket
1. Trollbunden
2. Häxjakten
3. Avgrunden 
4. Längtan  
5. Dödssynden 
6. Det onda arvet 
7. Spökslottet 
8. Bödelns dotter 
9. Den ensamme
10. Vinterstorm
11. Blodshämnd 
12. Feber i blodet 
13. Satans fotspår 
14. Den siste riddaren 
15. Vinden från öster
16. Galgdockan  
17. Dödens trädgård 
18. Bakom fasaden 
19. Drakens tänder 
20. Korpens vingar 
21. Vargtimmen 
22. Demonen och jungfrun 
23. Våroffer 
24. Djupt i jorden 
25. Ängel med dolda horn
26. Huset i Eldafjord
27. Synden har lång svans 
28. Is och eld 
29. Lucifers kärlek 
30. Människadjuret 
31. Färjkarlen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar