fredag 28 augusti 2015

Black Ebony

Black Ebony
av Josephine Pullein-Thompson

"Black Beauty's Clan" var en bok där de tre hästbokförfattande systrarna Pullein-Thompson skrev varsin berättelse i samma stil som Anna Sewells "Black Beauty". B. Wahlströms gav ut berättelserna som tre separata böcker. På engelska kom det ut ytterligare två sådana här böcker, alltså totalt nio historier, men de verkar inte ha blivit översatta.

Black Ebony ska vara en yngre bror till självaste Black Beauty, och denne framhålls ofta som ett gott exempel för den lille Ebony. Det är en lustig blandning av förmänskligande och realistiskt skildrade hästar i de här böckerna. Speciellt förorden där en nutida häst ska ha hittat och sammanställt de historiska hästarnas efterlämnade memoarer känns konstig när resten av boken handlar om hästar som i stort sett är som hästar är. Bortsett från att de kan reflektera över sina liv och diskutera sin situation med andra hästar då.

Det är sent 1800-tal och Black Ebony får en bra start i livet. Han växer upp på en gård och efter hans (något jobbiga) inridning säljs han till en adelsman som ska ha honom som jakthäst, främst för döttrarnas räkning. Särskilt en dotter har god hand med hästar, och Ebony är ivrig under jakten. Men en skada leder till att han till slut säljs, och han hinner ha många olika ägare under livet. Han är vardagsridhäst för någon som inte kräver jaktstandard, han ingår i ett hyrstall, medverkar i en teaterföreställning och drar hjulförsedda badhytter. Ibland är hans ägare vänliga och duktiga hästmänniskor, ibland är de slarviga, ointresserade eller till och med elaka.

Det här är en tid när många har häst, och de är nödvändiga för transport och annat. Vid ett tillfälle får Ebony tillfälle att samtala med ett par gruvponnies om deras villkor, och överhuvudtaget får man höra fler hästars historia än bara Ebonys. Jag älskade de här böckerna när jag var liten och att jag läste om den här nu berodde på att det fanns en ruta om barndomsfavoriter på min bokbingobricka. Men den var faktiskt läsvärd nu också. Det känns som om man får en inblick i hästarnas roll under den här tidsperioden, som väl är något årtionde efter att "Black Beauty" utspelar sig. Jag borde förresten läsa om den också. Jag har bara läst den en gång, men jag har sett en tecknad filmversion ... fler gånger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar