lördag 29 augusti 2015

Black Princess

Black Princess
av Diana Pullein-Thompson

Självklart läste jag inte bara om "Black Ebony". Självklart läst jag om alla tre böckerna i serien! Och aningen oväntat gav "Black Princess" mig ytterligare ett kryss på bokbingobrickan. "Set during a war or conflict".

Det finns släktträd i de här böckerna. Hurra! Black Princess är barnbarn till en av Black Beautys och Black Ebonys systrar. Jodå. Hon lever under tidigt 1900-tal och har både goda och dåliga ägare. Under hennes tid förändras världen, och hästar är inte längre det enda tänkbara transportmedlet. Det kan hända att man ser en bil. (Och första gången som Princess ser en bil tar det en ände med förskräckelse.) Men det verkliga förändringen kommer när första världskriget utbryter. Armén behöver hästar och mängder av hästar, och bland dem Princess, skeppas över till Frankrike för att användas vid fronten, en skräckupplevelse för både människor och djur. Är det det här som den där boken, pjäsen, filmen "War Horse" handlar om?

Alla hästarnas liv börjar ju väldigt bra. Det händer väl sällan att föl föds som stoets ägare inte har planerat. De väljer ju vilka hästar de vill avla på. Princess berättar mycket om sin längtan efter en hingst och efter att få ett eget föl. Men det är ju inte hon som bestämmer det. Jag hade inte riktigt väntat mig det här av en ganska gammal hästbok. Trots att jag ju har läst boken flera gånger tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar