fredag 21 augusti 2015

Färjkarlen

Färjkarlen
av Margit Sandemo

Dags för en trevlig spökhistoria. Otrevlig kanske egentligen är ett bättre ord, men det är ju nästan alltid mys med spökhistorier.

Benedikte Lind av Isfolket blir ombedd att hjälpa polisen i ett fall som verkar ha med det ockulta att göra. Eftersom det här är en Sandemo-bok blir det en liten grupp som beger sig ut på en resa för att lösa ett mysterium. Det händer kanske inte i alla hennes böcker, men i många. Här vändrar de upp till en övergiven fjällby som har dåligt rykte. Det sägs att där spökar, men där kan också finnas viktiga ledtrådar till deras fall.

Ibland har Isfolkets drabbade groteska, troll-lika utseenden, men det har varit vanligast hos männen. Andra är undersköna, och det har varit vanligast bland kvinnorna. Benedikte har haft otur, hon är en av de få kvinnor som har fått det hemska utseendet. Folk i hennes hemtrakter tycker synd om henne, för hon kommer ju aldrig bli gift. Och hon som är så snäll! På det här resan blir hon huvudstupa förälskad i en av de andra i sällskapet, den unge forskaren Sander. Men han är en sån som oftast faller för ett vackert yttre, och det har Benedikte alltså inte.

Det är kanske för många trådar i spökhistorien för att den ska bli riktigt effektiv, men det är absolut spännande. Och det är en spöklik stämning i den övergivna byn. Omslaget ger kanske en liten vink om att det här är en ruskig historia.

Sagan om Isfolket
1. Trollbunden
2. Häxjakten
3. Avgrunden 
4. Längtan  
5. Dödssynden 
6. Det onda arvet 
7. Spökslottet 
8. Bödelns dotter 
9. Den ensamme
10. Vinterstorm
11. Blodshämnd 
12. Feber i blodet 
13. Satans fotspår 
14. Den siste riddaren 
15. Vinden från öster
16. Galgdockan  
17. Dödens trädgård 
18. Bakom fasaden 
19. Drakens tänder 
20. Korpens vingar 
21. Vargtimmen 
22. Demonen och jungfrun 
23. Våroffer 
24. Djupt i jorden 
25. Ängel med dolda horn
26. Huset i Eldafjord
27. Synden har lång svans 
28. Is och eld 
29. Lucifers kärlek 
30. Människadjuret

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar