torsdag 26 februari 2015

Tonje Glimmerdal


Tonje Glimmerdal
av Maria Parr

Om du letar efter en helt fantastisk barnbok så är det kanske den här du letar efter. Riktigt bra bok! Nu är jag ju inte ett barn i tioårsåldern, men jag utgår ju ifrån att de skulle gilla den. Men det funkar också att läsa den om man är äldre.

Tonje är snart tio år och det enda barnet i Glimmerdalen. Förr fanns det ibland barn på campingplatsen, men nu när Klaus Hagen driver den som hälsocamping så är barn inte tillåtna. Särskilt inte Tonje. Men Tonje rör sig faktiskt vart hon vill i sin dal!

Tonjes bästa vän är Gunnvald, den 74 år gamle, ganska argsinte, gubben i granngården. De har roliga projekt ihop, som att försöka konstruera världens bästa rattkälke. Gunnvald bygger och Tonje är den våghalsiga testföraren. Men så får Gunnvald ett brev, och efter det så är han så konstig. Det visar sig att han har en hemlighet som alla i Glimmerdalen utom Tonje har vetat om. Hädanefter kommer kanske en hel del att bli annorlunda i Glimmerdalen. Men Tonje kommer inte låta det hända utan att kämpa emot. Varför envisas vuxna med att bete sig på sätt som gör alla, inklusive dem själva, olyckliga?

En bok som är både fin och allvarlig, med bra personskildringar, och dessutom otroligt rolig. Den måste ju bli en klassiker? Jag vet att den har fått bra kritik i Norge åtminstone, men inget om hur många som har läst den. Hoppas många.

"Tonje Glimmerdal" finns översatt till svenska som "Tonje och det hemliga brevet". Den är bara några år gammal (kom ut på svenska 2010), men verkar vara helt omöjlig att köpa nu. Det är ju synd. Men biblioteken har den säkert.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar