lördag 21 februari 2015

Lügen, die von Herzen kommen


Lügen, die von Herzen kommen
av Kerstin Gier

Det här skulle bli bok nr 5 av 5 i förra årets tyska utmaning, men jag insåg att jag inte skulle hinna innan nyår och läste i stället lite manga på tyska. Även om "Lügen, die von Herzen kommen" (lögner som kommer från hjärtat) är åt chick lit*-hållet och inte särskilt svårläst så tar det ändå sin tid att läsa på tyska. I år är målet att läsa sex böcker på tyska, och med en bok utläst i februari så ligger jag ju helt enligt tidtabellen hittills.

Faktiskt tog det inte så lång tid att läsa ut boken som det tog att komma in i den. Det tog en stund att få ordning på alla olika personer. Vi har huvudpersonen Hanna, en 26 år gammal journalist från Köln som jobbar på damtidningen ANNIKA. Det vill säga, ANNIKA ska egentligen vara en tidning för tonårstjejer och unga kvinnor, men den har kommit att handla lite väl mycket om antirynkkrämer och pensionssparande. Men nu har tidningen fått en ny chefredaktör, herr Birnbaum, som kräver att de anställda ska rycka upp sig och börja göra Annika till den tidning den borde vara. Detta leder till att alla på jobbet hatar Birnbaum, utom Hanna, som tycker att hans idéer är förnuftiga och så klart får skit för det från sina kolleger.

Hanna är alltid den ansvarsfulla, förnuftiga och pålitliga. Det är hon som får uppdraget att se till att hennes kompis inte försover sig till sin jobbintervju. Det är hon som förväntas hjälpa storasyster Toni med vissa vardagssysslor för att Tonis liv med tre barn under fyra år ska gå ihop nåtsånär (Tonis man är alltid på jobbet). Det är hon som får bo gratis tillsammans med lillebror Philipp i det andra huset på mammans och styvpappans tomt, i gengäld mot att hon ser till att Philipp pluggar inför sin studentexamen. Hanna och hennes äldre systrar tillbringade sin tidigaste barndom i någon sorts bohemisk misär med sin superalternativa mamma. Sedan träffade mamman plötsligt en väldigt ordentlig och respektabel man, som låter henne vara hur alternativ hon vill men som är noga med att sonen och styvdöttrarna ska få ordentliga utbildningar. Hittills har han bara lyckats med Hanna ...

Hanna är singel och har stor rumpa, men det är ingenting hon nånsin har brytt sig om. Förrän hon träffar Boris på en dejtingsajt där hon har ljugit om sitt utseende i sin användarprofil. Det var ju bara ett experiment, hon hade inte trott att hon faktiskt skulle bli intresserad av någon där. På skoj har hon bett honom fylla i ett relationstest från ANNIKA - Hur bra passar ni ihop? Boris och Hanna får osannolika 397 poäng av 400. OCH han bor i Köln. MEN Hanna har inte storlek 36 i kläder direkt, vilket hon har skrivit att "Fairy33a" har. Hon måste gå ner i vikt – finns det någon chans att Boris kan gå med på att vänta på att träffas i verkligheten i typ ett år?

Samtidigt börjar hon få känslor för Birnbaum, den nye chefen. Och hon blir ovän med sina kompisar, Philipps flickvän flyttar in och är fientlig (och Philipp öppnar inte ens skolböckerna), och Toni håller nog på att få ett sammanbrott och Hanna känner sig som en svikare som inte hinner hjälpa henne mer. Hur ska Hanna orka?

Det är många namn att hålla reda på, som ni ser. Men det kanske det måste bli i en berättelse som till stor del handlar om att det är så många människor som ställer krav på huvudpersonen att hon till slut inte hinner eller orkar ta ansvar för alla längre. Att boken har några år på nacken (utgiven 2002) märker man mest på att det här med att träffas på internet framstår som något nytt och lite exotiskt.

Kerstin Gier är ju hon som har skrivit den där "ädelstenstrilogin" ("Rubinröd" etc.). Jag har funderat på att läsa den, men kunde ju förstås inte motstå att köpa en helt annan bok av författaren när jag hittade den för några kronor på loppis. Det är inte alls samma genre, men jag tyckte att det här var ganska bra så då är nog trilogin ganska bra också. Det viktigaste är ju att det är tillräckligt underhållande för att jag ska orka läsa på tyska och inte för svårt. Mer avancerade romaner är nog bäst att läsa översatta till svenska.


* En etikett som jag  inte är säker på att jag verkligen vill använda, men den här boken är ju faktiskt från den där tidsperioden när allt skulle vara chick lit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar