onsdag 18 februari 2015

Pengar


Pengar
av Victoria Benedictsson

Selma är sexton år och vill gå på konstskola, men hennes farbror övertalar henne att i stället tacka ja till ett frieri. Hon blir gift med en betydligt äldre storbonde, och hon tycker ju att det ska bli roligt med själva bröllopet och hon gillar att ha gott om pengar. Hennes man köper det hon vill ha. Men så småningom, när hon blivit några är äldre, ångrar hon att hon gift sig. Hon verkar ha trängt undan de här känslorna i flera år, men nu ger de sig till känna.

Kvinnor, eller flickor snarare, fick ju gifta sig när de var sexton på den här tiden, men de kunde inte bli myndiga förrän vid 25. Det var nog många som lät sig övertalas och sedan ångrade sina äktenskap. Victoria Benedictsson var visst själv olyckligt gift, även om inte var riktigt lika ung som bokens Selma när hon gifte sig. Men det var ju också lurigt att det bara var vissa utbildningar som var öppna för kvinnor. Mest konstnärliga, inget som man kan räkna med att leva på sedan. Intressant att läsa om hur man såg på den här saken på 1880-talet. Till exempel att det hade uppstått en tanke om att det var omoraliskt med sex inom äktenskapet om det inte var ett kärleksäktenskap. Selma läser böcker och får nya idéer, medan hennes man, som tillhör en annan generation, aldrig har funderat i de banorna.

Men egentligen tyckte jag att "Pengar" var bäst i början, när det handlade om den sextonåriga Selma och om hur hon blir övertalad att ge upp sina drömmar. Jag hade befarat att det skulle vara en torr och tråkig bok, men det var det ju inte alls! Men sedan när det handlar om den tjugotreåriga Selma och bokens budskap blev lite väl uppenbart så blev det också tråkigare.

För en gångs skull hade alla närvarande på läsecirkelsmötet läst boken och det blev en livlig diskussion. Kul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar