tisdag 10 februari 2015

The Left Hand of Darkness

The Left Hand of Darkness
av Ursula K. Le Guin

Genly Ai från Terra, vår jord, är ensamt sändebud från förbundet av kända planeter på planeten Gethen. På Gethen har man tidigare inte känt till att det finns liv på andra planeter. I deras ögon är människorna (för alla (?) är människor, som jag förstår det har de olika planeterna koloniserats för så länge sedan att det gemensamma ursprunget, som inte är vår jord, ibland har fallit i glömska) på de andra planeterna märkliga. Det är något onormalt med människor som går omkring och har ett kön hela tiden. På Gethen har man bara ett kön under en kort "brunstperiod" varje månad, och det kan då variera mellan manligt och kvinnligt från gång till gång. Det är en unik företeelse bland de kända bebodda planeterna, och Ai har svårt att acceptera att ingen är man eller kvinna, så som han är van vid från alla andra planeter han har besökt. Naturligtvis visar han inget utåt, men han tänker sig de flesta av människorna som män (kanske för att han själv är man, kanske för att de han umgås med ofta är t.ex. politiker och diplomater – när boken skrevs på 60-talet så var väl en ännu högre andel av dem män än idag), vilket de ju inte är, och han känner sig illa till mods när han plötsligt lägger märke till någon egenskap som han anser som kvinnlig hos någon av dem.

Intressant att läsa om Gethen och mötet mellan dem och liv från en annan planet. Först tyckte jag att det var väldigt mycket politik och fakta, men sedan kom jag in i berättelsen om Genly Ais upplevelser och hur hans syn på gethenierna utvecklas.

Vi läste boken som extrabok för den som ville i läsecirkeln, så vi var bara några stycken som hade läst den. Det gav ändå lite extra att diskutera den.

"The Left Hand of Darkness" ingår i en serie fristående böcker som utspelar sig i samma värld, men på lite olika planeter och under olika tidsperioder. Fick tips om att särskilt en bok som heter "The Dispossessed" ska vara läsvärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar