onsdag 25 februari 2015

Född på en söndag


Född på en söndag
av Evi Bögenæs

Det är sånt här jag hittar när jag är på loppis. Evi Bögenæs verkar ha varit en populär författare på sådär 40-60-talet. Norsk. Hon har skrivit några böcker om en Kitt, det är nog de enda jag egentligen har hört talas om.

"Född på en söndag" handlar om fjortonåriga Astri, som kommer från ett torp som kallas Tattarstugan. Hennes pappa har just hamnat i fängelse och mamman är inte mycket bättre. Boken börjar med att de flesta av syskonen blir omhändertagna av barnavårdsnämnden. Den allra yngsta ska mamman få ha kvar, man har ordnat en plats som piga där hon kan ha med barnet, men det är tydligt att Astri misstänker att hon inte kommer att sköta sig så väl att hon får ha kvar barnet. Annars tycker jag att den här biten av historien blir väldigt ytlig. Astri tänker lite på att brodern Lars säkert kommer sakna familjen, men efter det verkar hon inte ägna syskonen en tanke. Möjligt att den här utgåvan är något förkortad. Det verkar som om B. Wahlströms-böcker kan vara det ibland. Att Astri inte saknar mamman förvånar mig dock inte, för denna beskrivs som riktigt otrevlig.

Astri som är så stor blir inte placerad i fosterfamilj på samma sätt som syskonen. I stället har man ordnat att hon ska få komma till mammans faster, som är portvakt i ett hus i Oslo. Både hos henne och hos andra som råkar få reda på Astris bakgrund möter Astri misstänksamhet och förutfattade meningar. Men eftersom hon är så snäll och ärlig och allt som är bra så förstår alla så småningom att de inte ska döma henne efter vilka hennes föräldrar är. Jodå, det är kanske inte en helt originell berättelse. Men jag tyckte att det var väldigt roligt att t.ex. läsa om det konstnärliga/bohemiska/dekadenta hushållet några trappor upp från portvaktens lägenhet. För Astri lär ju så småningom känna de boende i alla husets våningar. Och blir till slut omtyckt av alla.

Tydligen finns det en andra bok om Astri, "Lyckan till slut". Det är ju nästan så att jag borde läsa den va? Om inte annat för att man har tänkt till med omslagsillustrationerna – Astri bär samma bunad (folkdräkt) på båda omslagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar