söndag 28 december 2014

Våroffer


Våroffer
av Margit Sandemo

Efter att Isfolket försvann från Gråstensholms socken en period lade sig en korrupt domare till med Gråstensholms slott. Den rättmätige ägaren är Heike Lind av Isfolket, men domaren har makt, inflytande och förfalskade dokument, så det är inte mycket Heike kan göra åt saken. Men slottet är viktigt inte bara för sitt värde, utan även för att man vet att det finns en ledtråd som behövs för att bryta släktens förbannelse gömd på vinden. Man vet inte vad det är, men flera har upplevt att de vänligt men bestämt blir bortmotade från delar av vinden, som om någon säger att här finns något som de inte ska se. Ledtråden väntar på rätt person, och då kan ju inte någon helt ovidkommande lägga beslag på slottet hur som helst!

Det finns ju förstås sätt att jaga bort domaren, men de vill Heike helst slippa ta till. Man kan ta hjälp av traktens spöken och oknytt, men Heike är inte alls säker på att han är tillräckligt stark för att kunna kontrollera dem.

Samtidigt finns det (förstås) en berättelse om romantiska förvecklingar, som i så många av Isfolksböckerna.

Jag hade glömt och hur kul och samtidigt skrämmande det är att läsa om alla gengångare och diverse oknytt – Det grå folket, som häxan Ingrid brukade kalla dem på sin tid. Det är ganska typiskt för Margit att det mitt i de värsta skräckscener kan dyka upp skämt och komiska situationer. Det, och att elakhet straffar sig som i en gammal folksaga, för att nämna en annan typisk ingrediens som förekommer i just den här boken.

Sagan om Isfolket
1. Trollbunden
2. Häxjakten
3. Avgrunden 
4. Längtan  
5. Dödssynden 
6. Det onda arvet 
7. Spökslottet 
8. Bödelns dotter 
9. Den ensamme
10. Vinterstorm
11. Blodshämnd 
12. Feber i blodet 
13. Satans fotspår 
14. Den siste riddaren 
15. Vinden från öster
16. Galgdockan  
17. Dödens trädgård 
18. Bakom fasaden 
19. Drakens tänder 
20. Korpens vingar 
21. Vargtimmen 
22. Demonen och jungfrun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar