måndag 22 december 2014

The Sleeper and the Spindle


The Sleeper and the Spindle
av Neil Gaiman
Illustrerad av Chris Riddell

När drottningen får höra av dvärgarna från berget att grannlandet, som landskapet gör otillgängligt för alla utom just dvärgarna, härjas av en sömnsjukdom som sprider sig över landet bestämmer hon sig för att skjuta upp sitt bröllop. Hon vet att hon är en av få som skulle kunna göra något för att stoppa den här magiska sömnen.

Jag tycker ju om nästan allt Neil Gaiman skriver och "The Sleeper and the Spindle" är vekligen inget undantag. Den är sagolik. Både i betydelsen bra och att det är som en saga. Det är förstås en variant på Törnrosa, och det utspelar sig i en värld som man kan känna igen som en sagovärld, men det är inte riktigt som Törnrosa brukar vara. Inte i vanliga barnsagor, inte som det man hör om gamla versioner som har censurerats genom tiderna, och inte som hos Disney heller. Det här är något annat.

Det är förresten samma illustratör som i den versionen jag läste av "Fortunately, the Milk ...", fast här är det i en annan stil. Mer klassisk sagobok i "The Sleeper and the Spindle", och mer knasigt i "Fortunately, the Milk ...". Precis som texten då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar