tisdag 23 december 2014

Demonen och jungfrun


Demonen och jungfrun
av Margit Sandemo

Efter en lång färd kommer Heike Lind av Isfolket fram till Gråstensholms socken i Norge. Här ska han ha släkt, men ingen de andra släktingarna har hört något från dem på flera år. Dessutom är det Heikes gren av släkten som man har bestämt ska ärva godset Gråstensholm. Men nu får han veta att hans släktingar är döda, bortsett från en flicka som ingen vet vart hon tog vägen. Och andra äger de tre släktgårdarna. De kan inte ha kommit över dem på lagligt sätt, men är så mäktiga att Heike inte vet hur han ska kunna ta tillbaka sin rättmätiga egendom.

Men ännu viktigare – vad hände med lilla Vinga efter att hennes föräldrar dog? Är det sant att hon lever förvildad uppe i skogen?

Det är konstigt det här med "Heikesagan", de tio böcker som handlar om Heike. Han är ju viktig för serien, och Margit tyckte ju uppenbarligen så bra om honom att hon vigde tio av böckerna åt honom. Men han gör inte särskilt stort intryck. Den här boken handlar till stor del om rättsprocessen där Heike och Vinga försöker få tillbaka sina gårdar, det kanske är därför man aldrig lyckas komma ihåg boken särskilt väl. Egentligen är den ju spännande och Vinga är verkligen en frisk fläkt.

Sagan om Isfolket
1. Trollbunden
2. Häxjakten
3. Avgrunden 
4. Längtan  
5. Dödssynden 
6. Det onda arvet 
7. Spökslottet 
8. Bödelns dotter 
9. Den ensamme
10. Vinterstorm
11. Blodshämnd 
12. Feber i blodet 
13. Satans fotspår 
14. Den siste riddaren 
15. Vinden från öster
16. Galgdockan  
17. Dödens trädgård 
18. Bakom fasaden 
19. Drakens tänder 
20. Korpens vingar 
21. Vargtimmen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar