söndag 11 maj 2014

En smakebit på søndag (vecka 19)

http://gronneskoger.blogspot.se/2014/05/sterkt-budskap-en-smakebit-pa-sndag.html
Det här är veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.

Igår kväll läste jag ut en bok, så nu ska jag börja på en ny. Jag vet inte så mycket om den än och jag har aldrig läst något av författaren tidigare. Det enda jag vet är att den är historisk och handlar om en ung kvinna från Dalarna, och att hon också kommer bo (en period?) i Stockholm. Visst har man läst om detta lite här och var, om dalkullor som vandrar till Stockholm för att arbeta. Det verkar inte ha varit ovanligt. Men hur kom det sig? Kan det finnas en ledtråd i dagens smakbit, som handlar om sommaren 1867?
Man sådde efter midsommar. I augusti kom frosten. Så var det i hela Dalarna, hela Norrland. Folk kunde hålla sig för skratt för man fick inte tillbaka utsädet en gång. Man visste inte vad man skulle ta sig till.
Och man gick in i ännu en vinter.
Den ville man senare inte minnas över huvud taget.
(Aino Trosell, "Hjärtblad", s. 8)

22 kommentarer:

  1. Tur att saker förändras. Låter som att det kan vara en bra bok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen eländigt i början av den här boken.

      Radera
  2. Tusen takk for smakebiten :-)

    SvaraRadera
  3. Den här har jag varit nyfiken på länge! Tack för smakprovet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också funderat på att läsa den länge. Nån gång blir det ju av. :)

      Radera
  4. Har hört att den ska vara riktigt bra. Tack för smakbiten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar den hittills och jag kan ju inte tro att det skulle ändras.

      Radera
  5. Det høres absolutt ut som en tøff vinter! Jeg leste for ikke så lenge siden en historisk roman som blant annet fortalte om årene rundt 1800 og hvordan kornet frøs eller regnet ned flere år på rad. Det førte til hungersnød og en mengde nordmenn flyktet til Amerika. Jeg har ikke lest om det på den måten før, så det var interessant å lære mer. Ønsker deg en fin søndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var väl några år där som blev extra kalla p.g.a. ett vulkanutbrott som gjorde att solljuset inte riktigt kom fram som vanligt? Tidigt 1800-tal nån gång. Och det kan ju också ha varit helt vanligt dåligt väder flera år dessutom. Jobbigt att vara så beroende av vädret.

      Radera
  6. Intressant bok. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  7. Aino Trosell har jag tänkt läsa ett tag. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också tänkt det, men det har inte blivit av förrän nu. Blev överraskad över att hon har hållit på så länge (debutboken är från 1978), jag tycker bara jag har hört talas om henne de senaste åren.

      Radera
  8. Takk for smakebiten. Har lest 2 stk bøker om en kvinne som levde i den tidsalderen i det siste. Om Camilla Collett, den første norske feminist. Hun kom fra overklassen, men det var en stri tørn for også dem i den tidsalderen. Takk og pris for at jeg ikke levde da!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter intressant. Camilla Collett har jag hört talas om, men jag vet inte mycket mer än hennes namn, och hon skrev väl en bok som heter Amtmannens døtre?, annars vet jag inte om henne.

      Radera
  9. Har inte läst något av Trosell men det låter intressant, tack för smakbiten! :)

    SvaraRadera
  10. Ukjent bok for meg, men takk for smakebit.:)

    SvaraRadera